Migranti svakodnevno napuštaju Izbjeglički centar u Salakovcu

ATV
Migranti svakodnevno napuštaju Izbjeglički centar u Salakovcu

Mostar - Migranti skoro svakodnevno napuštaju izbjeglički centar u Salakovcu i odlaze u Bihać, odakle žele da se što prije domognu zemalja Evropske unije. Nekoliko njih i danas je otišlo put Unsko-sanskog kantona, a u Centru uvjeravaju da ih ne mogu spriječiti da odlaze.

Pravila su takva da, ukoliko najave, imaju pravo odustva dva dana, ali ukoliko se ne vrate, gube pravo na smještaj. U Salakovcu ih je ostalo oko 150. Već danima, najveći problem im je nedostatak pitke vode, pa se u Crvenom krstu snalaze kako znaju i umiju. Stigla je jedna cisterna, koja bi trebalo da podmiri potrebe migranata, koji zbog vrućina vrijeme uglavnom provode u prostorijama centra, kaže upravnik Centra Edin Denjo, a česti su gosti i u obližnjim prodavnicama i kafanama. Međutim, mještani nerado pričaju o migrantima i iskustvima koje imaju sa njima. Upravnik cetra u Salakovcu poručuje da je situacija pod kontrolom i da nema problema.

“Sve je uredu, pod kontrolom je, važno je reagovati u startu, imli smo jednu – dvije tuče, ali to je normalno na ovoliki broj ljudi, na neizvjesnost ovih ljudi, koji ne znaju ni gdje su, ni šta su. Normalno je da su i nervozni, i sve ostalo,” rekao je Denjo.

Oni koji su ostali u Centru, kažu da ne mogu da se požale na uslove. Imaju tri obroka dnevno, higijenske pakete i sve što im je neophodno. Ipak, kažu da ne žele da ostaju. 

“Molim vas otvorite granice Hrvastka, molim vas, želim ići u Njemačku, moja čitava familija je u Njemačkoj, ja sam ovdje sam,” kaže Husein iz Irana. 

Dok neki mještani tvrde da im nije baš drago zbog prisustva migranata, drugi poručuju da nema problema. U Crvenom krstu čekaju obećana sredstva, međutim još nisu dobili novac koji bi im svakako dobro došao. Tvrde da u narednih nekoliko mjeseci neće imati problema, makar sa nabavkom hrane za sve one koji borave u Centru. 

“Ono što je možda najveći problem ovdje je nedostatak neke podrške, prvensteveno govorim od strane vlasti. Ovaj dio koji se odnosi na osiguranje prehrambenih artikala je u dobro doba završen, tako da mogu sa zadovoljstvom da kažem da u naredna tri mjeseca nećemo imati neke brige, ali evo recimo u zadnje vrijeme problemi sa nedostakom pitke vode su nas primorali da se okrenemo ka nekim drugim aktivnostima,” rekao je Alen Kajtaz, sekretar Crvenog krsta Mostar.
 
Savjet ministara BiH bi se na sutrašnjoj sjednici ponovo trebao baviti stanjem u oblasti migracija, a sve u vezi sa pojačanim prilivom migranata u BiH. Do sada nije bilo konkretnijih zaključaka, koji bi riješili situaciju na nekoliko lokacija, pogotovo u Unsko – sanskom kantonu, gdje je stanje svakim danom sve teže. Prije nekoliko dana pojedini delegati zatražili su da se održi i zajednička sjednica oba Doma Bh. Parlamenta i ministara, gdje bi se pričalo samo o pojačanom prilivu migranata.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana