Мигранти свакодневно напуштају Избјеглички центар у Салаковцу

ATV
Мигранти свакодневно напуштају Избјеглички центар у Салаковцу

Мостар - Мигранти скоро свакодневно напуштају избјеглички центар у Салаковцу и одлазе у Бихаћ, одакле желе да се што прије домогну земаља Европске уније. Неколико њих и данас је отишло пут Унско-санског кантона, а у Центру увјеравају да их не могу спријечити да одлазе.

Правила су таква да, уколико најаве, имају право одуства два дана, али уколико се не врате, губе право на смјештај. У Салаковцу их је остало око 150. Већ данима, највећи проблем им је недостатак питке воде, па се у Црвеном крсту сналазе како знају и умију. Стигла је једна цистерна, која би требало да подмири потребе миграната, који због врућина вријеме углавном проводе у просторијама центра, каже управник Центра Един Дењо, а чести су гости и у оближњим продавницама и кафанама. Међутим, мјештани нерадо причају о мигрантима и искуствима које имају са њима. Управник цетра у Салаковцу поручује да је ситуација под контролом и да нема проблема.

“Све је уреду, под контролом је, важно је реаговати у старту, имли смо једну – двије туче, али то је нормално на оволики број људи, на неизвјесност ових људи, који не знају ни гдје су, ни шта су. Нормално је да су и нервозни, и све остало,” рекао је Дењо.

Они који су остали у Центру, кажу да не могу да се пожале на услове. Имају три оброка дневно, хигијенске пакете и све што им је неопходно. Ипак, кажу да не желе да остају. 

“Молим вас отворите границе Хрвастка, молим вас, желим ићи у Њемачку, моја читава фамилија је у Њемачкој, ја сам овдје сам,” каже Хусеин из Ирана. 

Док неки мјештани тврде да им није баш драго због присуства миграната, други поручују да нема проблема. У Црвеном крсту чекају обећана средства, међутим још нису добили новац који би им свакако добро дошао. Тврде да у наредних неколико мјесеци неће имати проблема, макар са набавком хране за све оне који бораве у Центру. 

“Оно што је можда највећи проблем овдје је недостатак неке подршке, првенстевено говорим од стране власти. Овај дио који се односи на осигурање прехрамбених артикала је у добро доба завршен, тако да могу са задовољством да кажем да у наредна три мјесеца нећемо имати неке бриге, али ево рецимо у задње вријеме проблеми са недостаком питке воде су нас приморали да се окренемо ка неким другим активностима,” рекао је Ален Кајтаз, секретар Црвеног крста Мостар.
 
Савјет министара БиХ би се на сутрашњој сједници поново требао бавити стањем у области миграција, а све у вези са појачаним приливом миграната у БиХ. До сада није било конкретнијих закључака, који би ријешили ситуацију на неколико локација, поготово у Унско – санском кантону, гдје је стање сваким даном све теже. Прије неколико дана поједини делегати затражили су да се одржи и заједничка сједница оба Дома Бх. Парламента и министара, гдје би се причало само о појачаном приливу миграната.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана