Migranti stižu među tovarom

Vedrana Kulaga
Migranti stižu među tovarom

Sarajevo - Ilegalni migranti, pojedinačno ili u manjim grupama, sve češće pokušavaju da se preko teritorije BiH domognu zemalja EU, a graničari su od početka ove godine presjekli put za duplo više stranaca nego u čitavoj 2016. godini.

Službenici Granične policije BiH gotovo svakodnevno otkriju pokušaje nelegalnog ulaska u zemlju, a posljednji pokušaj je zabilježen prije nekoliko dana na prelazu Karakaj. Tamo su dvojica maloljetnika iz Avganistana pronađena u tovarnom dijelu priključnog vozila bh. registarskih oznaka u kojem su prevožene lubenice iz Grčke u Hrvatsku. Slična situacija je zabilježena i na području Bijeljine, gdje su otkrivena trojica migranata u prikolici kamiona koji je, takođe, prevozio lubenice iz Grčke u BiH, a za volanom je bio državljanin BiH. Ilegalni migranti nisu posjedovali putne isprave, a u razgovoru sa službenicima izjavili su da dolaze iz Pakistana.

U Graničnoj policiji priznaju da im ove godine ilegalni migranti zadaju mnogo više muke nego lani. Za tri mjeseca 2017. godine u ilegalnom prelasku granice otkriveno je 81 lice, što je za 40 više u odnosu na isti period 2016. Dodaju da je trend povećanog priliva migranata vidljiv i u aprilu, maju i junu. Podsjećaju da je tokom cijele 2016. godine u ilegalnom prelasku granice otkriveno 179 državljana iz 20 zemalja.

- Među migrantima je ove godine bilo državljana zemalja visokog migracijskog rizika, ali i državljana BiH i susjednih zemalja. Između ostalih otkrivenih lica evidentirano je 35 državljana Pakistana, deset Sirije, deset Avganistana, tri Iraka, po dva Alžira i Indije, te 13 lica sa područja Kosova - kazali su u Graničnoj policiji. Stalan migracijski problem, kažu, imaju sa određenim brojem državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni režim sa BiH nastojeći da, poslije legalnog ulaska u BiH, ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Evrope.

- Aktivno radimo na ovim slučajevima, što najbolje ilustruje nedavno realizovana međunarodna akcija "Bosfor", usmjerena na sprečavanje krijumčarenja turskih državljana - kazali su u Graničnoj policiji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana