Мигранти с телефонима у рукама окупирали центар Бихаћа

nezavisne.com
Мигранти с телефонима у рукама окупирали центар Бихаћа

Бихаћ - Велики број грађана Бихаћа затражио је од локалне управе да се онемогући кориштење бесплатног бежичног интернета у центру тог града, због великог броја миграната који се окупљају и користе те услуге.

“Немам ништа против тих људи, али ово је заиста постало неподношљиво. Сваким даном све их је више, а у посљедње вријеме дословно су окупирали градско средиште и сви имају мобителе у рукама. Једноставно, не осјећамо се више сигурно у властитом граду”, каже један старији Бишћанин.

Савјетник градоначелника Бихаћа Един Морањкић каже како је локална власт прије десет година увела бесплатни бежични интернет, али да је он укинут прошле године. “Овдје се не ради о нашем интернету, већ се ради о услузи 'БХ Телекома', који има двије базне станице у центру града. Тај интернет је активан негдје од Нове године и на наш захтјев да се он угаси, добили смо одговор да уговор траје до краја марта”, каже Морањкић.

Директор пословнице “БХ Телекома” у Бихаћу Дамир Миџић потврдио је како се ради о донацији Међународне агенције за миграције (ИОМ), која им плаћа ове услуге и да уговор о томе истиче крајем марта. Миџић није могао потврдити да ли ће ИОМ продужити уговор, а одговор на то питање нисмо могли добити ни у овој организацији која брине о мигрантима на подручју Унско-санског кантона. Једино што су нам потврдили јесте да услуге бесплатног интернета мигранти имају и у прихватним центрима у којима бораве. Иначе, побољшањем временских прилика уочљив је повећан број миграната на подручју Бихаћа. Предвиђања су да ће њихов број расти у наредном периоду и поред тога што полиција УСК покушава да им физички онемогући долазак на ове просторе. Градске власти у Бихаћу су раније најавиле како не могу прихватити нове мигранте и затражиле су од Министарства сигурности БиХ да писменим путем потврди да ће преузети бригу о прихватним центрима у том граду у којима су смјештени страни држављани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана