Migranti pristižu i u Bosansku Krupu

nezavisne.com
Migranti pristižu i u Bosansku Krupu

Bosanska Krupa - Nakon Bihaća i Velike Kladuše, sve veći broj migranata u posljednje vrijeme stiže i na područje Bosanske Krupe, zbog čega su tamošnje lokalne vlasti zatražile pomoć i reakciju nadležnih institucija.

Ističu kako je Bosanska Krupa u posljednjih nekoliko sedmica postala glavni tranzitni centar za migrante, koji potom odlaze u pravcu Bihaća i Velike Kladuše.

Najveći broj migranata stiže vozom iz Sarajeva, iskrcavajući se na željezničkim stanicama u Republici Srpskoj, te potom pješice stižu na ove prostore.

Pri tom koriste alternativne putne pravce ili se kreću kroz šume kako bi izbjegli punktove koje je policija USK postavila na ulazu u ovaj kanton. Podsjećamo da je još na snazi odluka Vlade i MUPa USK kojom je, zbog popunjensti smještajnih kapaciteta, zabranjen dalji dolazak migranata u ovaj kanton te se oni vraćaju na mjesta polaska.

Načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović kaže kako nije poznato koliko tačno migranata boravi na području te općine, ali da je zbog njihovog povećanog broja prisutan strah kod građana.

“Tražimo od nadležnih državnih institucija da poduzmu aktivnosti na rješavanju migrantske krize. Od međunarodnih institucija, prije svega Međunarodne organizacije za migracije, zahtijevamo da se utvrde stvarni smještajni kapaciteti za migrante na području Unskosanskog kantona i da se s tim uskladi njihov broj”, kazao je Halitović.

Komandir Policijske stanice u Bosanskoj Krupi Adnan Hasić kazao je da je policija na području te općine u posljednja dva mjeseca legitimisala 1.566 osoba, od čega je najveći broj mladih osoba starosti između 20 i 30 godina.

 On je potvrdio kako je sigurnosna situacija pod kontrolom, ali da bi se stanje moglo pogoršati zbog dolaska zime i hladnijeg vremena.

Kako saznajemo u MUPu USK, u proteklom periodu, otkako je na snazi pomenuta zabrana, više od 1.500 migranata koji su namjeravali ući u Unskosanski kanton vraćeno je van granica kantona ili na mjesto polaska, ali je značajan broj njih nekako stigao na ove prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana