Мигранти пристижу и у Босанску Крупу

Мигранти пристижу и у Босанску Крупу 15.11.2018 06:22 | nezavisne.com

Босанска Крупа - Након Бихаћа и Велике Кладуше, све већи број миграната у посљедње вријеме стиже и на подручје Босанске Крупе, због чега су тамошње локалне власти затражиле помоћ и реакцију надлежних институција.

Истичу како је Босанска Крупа у посљедњих неколико седмица постала главни транзитни центар за мигранте, који потом одлазе у правцу Бихаћа и Велике Кладуше.

Највећи број миграната стиже возом из Сарајева, искрцавајући се на жељезничким станицама у Републици Српској, те потом пјешице стижу на ове просторе.

При том користе алтернативне путне правце или се крећу кроз шуме како би избјегли пунктове које је полиција УСК поставила на улазу у овај кантон. Подсјећамо да је још на снази одлука Владе и МУПа УСК којом је, због попуњенсти смјештајних капацитета, забрањен даљи долазак миграната у овај кантон те се они враћају на мјеста поласка.

Начелник Босанске Крупе Армин Халитовић каже како није познато колико тачно миграната борави на подручју те опћине, али да је због њиховог повећаног броја присутан страх код грађана.

“Тражимо од надлежних државних институција да подузму активности на рјешавању мигрантске кризе. Од међународних институција, прије свега Међународне организације за миграције, захтијевамо да се утврде стварни смјештајни капацитети за мигранте на подручју Унскосанског кантона и да се с тим усклади њихов број”, казао је Халитовић.

Командир Полицијске станице у Босанској Крупи Аднан Хасић казао је да је полиција на подручју те опћине у посљедња два мјесеца легитимисала 1.566 особа, од чега је највећи број младих особа старости између 20 и 30 година.

 Он је потврдио како је сигурносна ситуација под контролом, али да би се стање могло погоршати због доласка зиме и хладнијег времена.

Како сазнајемо у МУПу УСК, у протеклом периоду, откако је на снази поменута забрана, више од 1.500 миграната који су намјеравали ући у Унскосански кантон враћено је ван граница кантона или на мјесто поласка, али је значајан број њих некако стигао на ове просторе.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица