Мигранти преко Новог Града пјешаче до Европске уније

ATV
Мигранти преко Новог Града пјешаче до Европске уније

Чули су да ће их полиција извести из аутобуса на улазу у Унско-сански кантон, па ће тамо покушати да пређу пјешке. Група Сиријаца и Палестинаца одлучила се за ту варијанту на путу од Новог Града према Бихаћу.

“Желимо да дођемо до кампа, не би се овдје задржавали па ћемо покушати да пређемо границу”, истакао је мигрант из Пакистана. 

Питање је докле ће моћи. Контроле су већ 15 дана ригорозне. 

Мигрантима се, и даље, брани улазак на подручје Унско-санског кантона. Једна група заустављена је на међуентитетској линији између Републике Српске и ФБиХ, на неких 20-ак километара од Новог Града. 

Након одлуке о забрани уласка на подручје кантона, примјетан је већи број миграната у Новом Граду, који им је успутна станица према Бихаћу. Знају за забрану па се, нешто дуже него раније, задржавају у Новом. Локалне власти кажу да је ситуација под контролом. Ако број миграната у граду крене да се повећава, знају шта ће. 

“Ми смо исто размишљања да од наших надлежних институција тражимо и ми могућност да затворимо границу општине уколико државни органи не буду рјешили овај проблем”, истакао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град. 

“Грађани немају разлога за забринутост је ПС Нови Град у складу са смјерницама МУП-а и ПУПД свакодневно преузима радње на очувању безбједности грађана и свакодневној контроли миграната”, нагласио је Драган Тривановић, командир Полицијске станице Нови Град. 

Од почетка године, на подручју Новог Града евидентирано је 159 илегалних миграната. Засад се најчешће виђају око аутобуске станице, али не улазе на линије за Бихаћ. Неки у Нови долазе возом из Сарајева. Како год стигли, већина пјешке наставља према Бихаћу. Једни магистралом, други шумским путевима, па ко докле стигне. А стижу свакодневно.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана