Мигранти под будним оком институција РС

Ведрана Кулага
Мигранти под будним оком институција РС

Бањалука - Влада Републике Српске формираће ускоро републичко координационо тијело чији ће задатак бити да на оку држи мигранте који све више надиру и који су озбиљна пријетња по безбједност становника.

Идеја о формирању тог координационог тијела објелодањена је након посљедњег састанка делегација СНСД-а, ДНС-а и СП-а, које чине владајућу коалицију у Српској, а први корак ка том циљу направљен је јуче на састанку предсједника Српске Милорада Додика и министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача.   

- Координационо тијело за праћење кретања миграната ће бити формирано одлуком Владе РС и оперативно ће спроводити активности с циљем праћења улазака, задржавања, кретања миграната и њиховог што бржег проласка кроз Српску. У његов рад биће укључени представници МУП-а, Цивилне заштите и локалних заједница - саопштено је јуче из Кабинета предсједника Српске.

У Цивилној заштити су казали да њихови кадрови већ увелико прате дешавања и кретање миграната.

- Сарађујемо са Владом Српске и дијелимо став да у РС не треба да буде прихватних центара за мигранте. У овом тренутку пратимо инструкције, а све које буду дошле ми ћемо спровести у дјело - казао је портпарол те институције Жељко Стојановић. 

Најаву формирања координационог тијела поздравили су и у општини Нови Град, која је смјештена у близини територије у ФБиХ гдје је највише миграната стационирано.

- Мигрантски талас је озбиљно захватио БиХ, па тиме и РС, а имајући у виду да је ријеч о великом проблему, не смијемо да сједимо скрштених руку. Пратићемо инструкције - изјавио је замјеник начелника Новог Града Бојан Лукач. 

Да мигрантска криза не јењава потврђује и јучерашња изјава директора Службе за послове са странцима Слободана Ујића, који је истакао да је до сада у БиХ ушло 9.730 илегалних миграната, од којих је 7.958 изразило намјеру за међународну заштиту. Додао је да није одобрен ниједан од око 700 захтјева за азил и истакао да је од регистрованих миграната око 60 одсто њих изашло из БиХ преко границе са Хрватском.

- Посљедњих мјесеци имамо проблем са Иранцима којих је у БиХ ушло око 1.200, након што је Србија за ову државу увела безвизни режим. Седмично постоји пет летова на релацији Техеран - Београд и они злоупотребљавају тај режим, бацају документа и покушавају илегално ући у БиХ и наставити пут ка Европи - напоменуо је Ујић.

Изјавио је да је, осим хуманитарног, најбитнији безбједносни аспект, због чега се и узимају биометријски подаци који се дијеле са свим безбједносним агенцијама на нивоу БиХ, а и шире с циљем да се заштите грађани БиХ.

- Сигурно има и илегалних миграната који долазе са ратних подручја, због чега постоји безбједносни ризик због њиховог боравка у БиХ. Било је и нарушавања јавног реда и мира, а сукобљавају се групе миграната између себе, као што су групе из Пакистана и Авганистана - навео је Ујић за Срну.

Према његовим ријечима, све релевантне институције у БиХ заузеле су став да се јача граница, за шта је потребно много људских и материјално-техничких капацитета, али и новца, којег БиХ за то све нема.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је руководство БиХ олако схватило мигрантску кризу и да није предузело мјере из своје надлежности да ријеши и предуприједи тај проблем.

Предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар “Одржив повратак” Миле Марчета истакао је да много људи страхује због најављеног смјештања миграната у Босанском Петровцу.

- Практично нас продају Арапима, а ако су већ тако добри према наводним избјеглицама, имају и они своја дворишта и куће, па нека их угосте док се не снађу - казао је Марчета.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић недавно је изјавио да је са локалним заједницама и представницима међународних институција договорено да једна од локација за прихват миграната буде мјесто Липа на подручју Босанског Петровца.

Ударна група

О мигрантима је јуче било ријечи и на састанку Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција, којем је предсједавала вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић. На састанку су учествовали и представници правосудних, полицијских и безбједносних институција са нивоа БиХ, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, те Мисије ОЕБС-а и Европске комисије у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана