Migranti nadiru u Semberiju

Željka Domazet
Migranti nadiru u Semberiju

Bihać, Bijeljina - Nekoliko stotina građana Bihaća protestovalo je juče na gradskom trgu zbog migrantske krize koja je eskalirala u njihovom gradu, a situacija sa ilegalnim useljenicima posljednjih dana postaje sve alarmantnija i u Semberiji.

Okupljeni u Bihaću su poručili da im je ugrožena sloboda kretanja i da se u svom gradu više ne osjećaju sigurno. Kažu da nemaju ništa protiv migranata, ali imaju protiv nadležnih koji, kako su naveli, ne rade ništa konkretno da se migranti sklone s ulica i iz parkova i da im se pronađe adekvatan smještaj. Za situaciju najviše krive institucije BiH, ali i kantonalnu Vladu. Podršku sugrađanima dao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji kaže da je evidentno da su vlasti BiH zakazale.

On ističe da od ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića traži da se Đački dom uredi i zaštiti.

- Ukoliko se to ne uradi, ja ću do zime tražiti da se migranti isele u Sarajevo, a objekt zapečati, budući da je u vlasništvu grada. Gore već postoji neka vrsta migrantskog centra. Ja bih najsretniji bio da oni odatle odu ili makar da se to ogradi i da se napravi neki red. Problem je što se u Bihać vraćaju i oni koji su smješteni u hotelu “Sedra”, jer žele da budu u gradu - kaže Fazlić.

Da je priliv migranata intenziviran u Semberiji potvrdio je načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić koji je istakao da su policijski službenici u prvih šest mjeseci pronašli 44, u julu čak 446 a za samo 13 dana u avgustu 297 migranata.

- To jasno pokazuje na veliki porast migranata, ali i pritisak na granicu koju pokriva Policijska uprava Bijeljina - istakao je Ćosić. Naglasio je da pronađene migrante predaju Službi za poslove sa strancima i Graničnoj policiji BiH.

- Nakon dobijanja potvrde o namjeri za podnošenje azila u BiH, migranti nastavljaju kretanje prema Sarajevu, odnosno Bihaću, bez dužeg zadržavanja u Bijeljini. To što je njihov cilj Bihać mi ne možemo uticati - kaže Ćosić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da grad treba da pomogne migrantima na putu do njihovog cilja, odnosno do Evrope, istakavši da je sasvim jasno šta je čija nadležnost kada je riječ o migrantima.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS od početka godine pa do 12. avgusta na teritoriji Srpske pronašli su i evidentirali ukupno 2.174 migranta, koji su ilegalno prešli granicu BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je za “Glas Srpske” da je u BiH ušlo 10.527 ilegalnih migranata  i da ih je najviše u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

- Ostali su u pokretu. Prema našim procjenama u BiH ih trenutno ima oko 5.000. U Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu su 72 ilegalna migranta. Ta brojka se stalno mijenja. Izdvojili smo one koji su narušavali javni red i mir, one koji rade stvari koje nisu u skladu sa zakonom - rekao je Ujić i dodao da je u Imigracionom centru bezbjednosno zanimljiv trenutno jedan migrant.

Komentarišući navode Mektića da ih ima 30, Ujić kaže da su to podaci koje Mektić dobija od drugih agencija.

- Ne moraju biti zatvoreni u Imigracionom centru. Sigurno da tih lica ima više od jednog ali su na drugi način pod kontrolom bezbjednosnih agencija u BiH - rekao je Ujić.

Mektić juče nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Terorizam

Iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH rekli su “Glasu Srpske” da razmjenjuju podatke sa zemljama kada je riječ o licima koja bi mogla biti prijetnja po nacionalnu bezbjednost, ali da među ilegalnim migrantima nisu otkrili nijedno takvo lice.

- Teško je utvrditi takve stvari jer ljudi dolaze bez ikakvih dokumenata. Mi smo skoncentrisani na terorizam i za sada nemamo podatke o licima koja su prijetnja kada je riječ o terorizmu - rekli su u OBA.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana