Мигранти надиру, Звиздић зауставио обуку полицајаца

Жељка Домазет
Мигранти надиру, Звиздић зауставио обуку полицајаца

Сарајево - Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова БиХ не може обучавати нове кадете Граничне полиције БиХ јер свјетлост дана никада није угледала одлука Савјета министара БиХ са сједнице одржане 28. децембра 2017. године којом је одобрено додатних 3,9 милиона КМ за опремање ове агенције.

Да би одлука била оперативна, како сазнаје “Глас Српске”, потребно је да након скоро седам мјесеци од сједнице на њу потпис стави предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић чиме би агенцији био обезбијеђен новац планиран и одобрен кроз вишегодишње капиталне пројекте.

Потреба за хитним пријемом јавила се због јачања прилива илегалних миграната. Усљед недостатка људства Граничној полицији БиХ је упућено појачање од 125 полицајаца из МУП-а РС и Полиције Брчко дистрикта.

Са Звиздићем нисмо успјели ступити у контакт, а министар безбједности БиХ Драган Мектић није се осврнуо на одлуку Савјета министара наводећи да ће тек упутити захтјев за пријем нових кадета.

- На прошлој сједници се разговарало о могућности пријема 100 нових кадета у Граничну полицију, али још тај захтјев нисам поднио Савјету министара. На некој од наредних сједница покренућу ту иницијативу да видимо да ли то можемо реализовати јер би то било додатно запошљавање и треба видјети да ли можемо наћи новац - рекао је Мектић.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда образложио је став његовог министарства о пријему кадета и нагласио да они не могу преко ноћи постати граничари и да је неопходно да прођу обуку у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова која сада има мале капацитете за школовање кадрова. Он је потврдио Мектићеве наводе да им још није поднесен захтјев за пријем нових кадета у Граничну полицију.

- У акционом плану, незваничној и званичној расправи је речено да су капацитети Граничне полиције ограничени и да ће бити упућен захтјев за пријем још 100 кадета. Ми ћемо дати ваљан одговор када и ако дође такав захтјев. Не може Министарство финансија и трезора бити против нечега јер Савјет министара доноси одлуке о пријему и обуци кадета - рекао је Беванда.

Он је додао да кадети не могу бити примљени и послани на границу без проласка обуке.

- Обуку спроводи Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова. Већ је седам мјесеци од када је донесена одлука о вишегодишњим капиталним улагањима којим се завршава објекат за пријем и обуку кадрова. Они сада раде у најмањим просторима и максимални капацитет је 50 кадета - рекао је Беванда и додао да се ту школују и кадети за све безбједносне агенције.

Беванда је рекао да је још 2016. одобрен пријем 150, годину касније 100, а ове 100 кадета.

- То је укупно 350 кадета, али је само 49 завршило обуку и запослени су као гранични полицајци. За 200 полицајаца није ни покренута обука јер се немају гдје обучити. У великој сам нади да ће објекат који је пред завршетком бити завршен. Он ће моћи у турнусу примати 300 људи на обуку и када буде у функцији сигурно ће моћи бити реализована обука кадета која је одобрена - рекао је Беванда.

Савјет министара је 28. децембра 2017. године донио одлуку о одобравању пројекта изградње и опремања објекта за трајни смјештај Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова. Тада је Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова задужена да припреми и Савјету министара достави извјештај о утрошку новца са пратећим извјештајима овлашћених надлежних тијела, који ће потврдити неопходност додатних радова у складу са главним изведбеним пројектом.

Група ће бити протјерана

Припадници Службе за послове са странцима БиХ и МУП-а Унско-санског кантона пронашли су на подручју Бихаћа и Велике Кладуше 18 илегалних миграната склоних чињењу кривичних дјела и нарушавању јавног реда и мира, који су стављени под надзор у имиграциони центар у Источном Сарајеву како би били удаљени из БиХ.

- Мигранти, који су откривени у уторак држављани су Палестине, Либије, Алжира и Сирије - саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Мектић љут на ЕУ

Драган Мектић је рекао да је незадовољан потезима Европске комисије која је одбила да финансира адаптацију објекта “Агрокомерца” код Велике Кладуше за привремени смјештај миграната уз образложење да је близу границе са ЕУ.

- За БиХ је управо тај објекат од приоритетног значаја и његова санација ће почети врло брзо. Имам осјећај да би ЕУ жељела да у дубини територије БиХ постави кампове за мигранте, што не можемо прихватити, јер за то немамо капацитета и јер би то било погубно за БиХ. БиХ прихвата само два прихватна центра - у насељу Ушивак код Сарајева и у објекту код Бихаћа - казао је Мектић и додао да је регистрован нелегални улазак 7.128 миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана