Мигранти и даље угрожавају безбједност у Бихаћу

ATV
Мигранти и даље угрожавају безбједност у Бихаћу

Бихаћ - Иако је смјештај за мигранте колико толико ријешен, безбједносност у Бихаћу и даље је упитна. У Бири и Ђачком дому, гдје су смјештени мигранти, за сада нема инцидената, али проблем представљају нерегистровани мигранти. У МУП-у Унско-Санског кантона кажу да бројке нису безазлене.

“Од почетка године имамо евидентирано 69 кривичних дјела и 20-ак нарушавања јавног реда и мира, али оно што је највећи проблем, је тај што имамо 460 сигурносних догађаја који су код нас евидентирани, а који имају сигурно и елемената кривичног дјела, али се једноставно не воде као такви. То је огроман број и ту су оштећени прије свега наши грађани”, каже Снежана Галић, портпарол МУП-а УСК

Посљедњи инцидент у Бихаћу забиљежен је прије два дана када је мигрант из Пакистана напастовао тринаестогодишњу дјевојчицу. Ситуацију је, кажу у МУП-у донекле побољшала мјера да се забрани улазак нових миграната на подручје УСК. Иако оне који у Бихаћ дођу аутобусом или возом враћају назад, поједини нађу начин, па сеоским путевима и кроз шуме, дођу до Бихаћа. Бишћани који су неколико дана протестима упозоравали да проблем са мигрантима мора да се ријеши, убеђени су да смјештај није рјешење.

Прије неколико дана чланови Оперативног штаба за питање миграција  тврдили су да на подручју Босне и Херцеговине тренутно борави око 2.500 миграната. У Црвеном крсту града Бихаћа, тврде да их је само на територији УСК дупло више. У Бири је регистровано око 700 миграната, нешто више у Ђачком, а у хотелу Седра око 500.

“То је број за који ми знамо, али далеко их је више по приватним кућама, тако да и даље је тај неки број од неких 5.000 по мени је бројка која је присутна у кантону”, каже Селам Миџић, секретар Црвеног крста града Бихаћа.

Велики је број оних који оду, али се врате у Бихаћ. Италија је циљ Харису из Пакистана. Неколико пута безуспјешно је покушавао да пређе Хрватску границу. 

Већини је циљ Европска Унија, али чланови Координационог тијела за праћење илегалних миграната Републике Српск сматрају  да је најави 20.000 захтјева за издавање азила мигрантима разлог за узбуну и проблем који се неће убрзо ријешити.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана