Мигранте смјештају у минирано подручје

nezavisne.com
Мигранте смјештају у минирано подручје

Сарајево - Једини простор који је БиХ успјела без противљења локалног становништва уступити за смјештај миграната, чини се да је опасан због тога што постоји могућност да је локалитет миниран.

Наиме, у извјештају Координационог тијела за питања миграната у БиХ који је Савијет министара БиХ требало да разматра прошле седмице, а није због одсуства Драгана Мектића, министра безбједности БиХ, који је у посједу “Независних”, наводи се да постоји опасност да се у касарни “Ушивак” и око ње, у општини Хаџићи, налазе минско-експлозивне направе.

Министарство цивилних послова БиХ о томе је обавијестило Координациони одбор за питања миграната, а Министарство је ову информацију добило од Федералне управе Цивилне заштите, те је Координациони одбор, такође, обавијештен да ће Центар за уклањање мина БХМАЦ хитно приступити рјешавању овог проблема. Овај извјештај би требало да се нађе на једној од наредних сједница оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Мирсад Исаковић, посланик СББ-а, каже да је ова информација забрињавајућа и да је то нехуман однос према људима који бјеже од ратних страхота.

“Замислите, бјеже од рата, а ми их овдје шаљемо у минирана подручја. Мислим да је крајње вријеме да БиХ, али и ЕУ одријеше кесу и да се на адекватан начин помогне тим људима док чекају на пролаз до свога одредишта”, каже Исаковић.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а, истиче да све ово показује колико је проблем са мигрантима озбиљнији него што га и ми сами можемо појмити.

“Можете помислити како ће реаговати ЕУ уколико се испостави да заиста људе желимо смјестити у подручје које је минирано. Људи бјеже од мина и дођу код нас у минирано подручје. Мислим да БиХ у овом моменту, за ове размјере проблема, нема одговор”, каже Новаковић.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а, каже да је касарна “Ушивак” већ требало да прими прве мигранте, али је, по свему судећи, све заустављено док се Мектић налази на незаслуженом одмору.

“Ниједан од проблема са мигрантима није ријешен, а касарна која има простор 100.000 метара квадратних 2005. године је враћена Влади ФБиХ као неперспективна војна имовина, а у њу нико није улагао. Ако је тачно да постоји могућност да се у њој налазе мине, онда је то права трагедија, јер онда тај простор нема никаквих услова за смјештај миграната”, каже Мајкићева истичући да и то доказује да БиХ нема капацитета да ријеши проблем миграната.

Садик Ахметовић, посланик Независног блока и бивши министар безбједности БиХ, каже да смјештај миграната мора задовољити услове прописане међународним нормама, те да поменута касарна мора имати те увјете и потврду од надлежних државних институција да је сигурна са било ког аспекта, а поготово због чињенице да постоји могућност да је тај простор у протеклом рату миниран.

“Држава има своје агенције које могу казати је ли подручје сигурно”, каже Ахметовић.

У извјештају се, осим касарне “Ушивак”, наводи да је Европска комисија одбила привремено финансирати исхрану миграната који би били смјештени на локалитет “Агрокомерца” у Великој Кладуши, те да је у договору са представницима међународне заједнице и локалним властима Босанског Петровца, као могућа локација понуђена локација “Липе”. Додаје се и да је на сједници Координационог тијела од 26. јула закључено како је потребно припремити одлуку којом ће Вијећу министара бити достављен захтјев за одобрење средстава из текуће буџетске резерве од 200.000 КМ које су неопходне за даљи ангажман полицијских службеника на испомоћи Граничној полицији БиХ. Наводи се и да је Координационо тијело у извјештају о мигрантима обавијестило Вијеће министара о меморандуму о донацији Чешке од милиона еура који треба да буде потписан почетком овог мјесеца. Ова средства су намијењена за јачање капацитета Граничне полиције БиХ за заштиту границе БиХ. Такође, у извјештају стоји да се почетком овог мјесеца очекује потврда ЕУ којом би требало да буде одобрено шест милиона еура из пројекта ИПА за ову годину за финансирање мигрантске кризе у БиХ.

За седам мјесеци 9.548 миграната

У извјештају стоји да је у првих седам мјесеци ове године Служби за послове са странцима пријављено 9.548 нелегалних миграната те да је намјеру за подношење азила у БиХ исказало њих 8.805, док је 708 особа поднијело захтјев за азил.

Тврде да је највише миграната из Пакистана 3.132, Сирије 1.577, Ирана 1.130, Афганистана 1.102 и Ирака 808. У извјештају се каже да је од 20. јула до 26. јула пријављено 617 незаконитих миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана