Mićivoda ratarima nezakonito izdavao vojnu zemlju

Vedrana Kulaga
Mićivoda ratarima nezakonito izdavao vojnu zemlju

Sarajevo - Oficir Oružanih snaga (OS) BiH Ramiz Mićivoda (1969) uhapšen je juče na području Sarajeva zbog sumnje da je poljoprivrednicima davao da koriste zemlju koja pripada vojsci, a zauzvrat od njih tražio i dobijao novac.

Mićivoda, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, bio je raspoređen na poslovima u kasarni Rajlovac, a uhapsili su ga pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Njegove mutne poslove prvo su otkrili istražni organi u OS BiH, o čemu su i obavijestili nadležne organe na nivou BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su Mićivodu uhapsili pripadnici SIPA, po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Sarajeva.

On se tereti da je, u svojstvu aktivnog pripadnika OS u činu pukovnika, zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja, te od osoba koje se bave poljoprivredom nezakonito tražio i dobio novac kako bi im omogućio da za svoje aktivnosti koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga.

- Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korišćenju navedenog vojnog zemljišta - saopšteno je iz Tužilaštva BiH gdje su dodali da su u tom predmetu ostvarili saradnju sa bataljonom Vojne policije OS BiH te o svemu informisali i Ministarstvo odbrane.

 

Iz Ministarstva odbrane BiH, u okviru kojeg djeluju OS, su nakon hapšenja Ramiza Mićivode saopštili da su ranije došli do saznanja da je njihov pripadnik izvršio određene nezakonite radnje, te su preduzeli zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti i o tome upoznali Tužilaštvo BiH.

SIPA ih je, kako su saopštili, obavijestila o hapšenju visokopozicioniranog pripadnika Oružanih snaga, koje je izvršeno po nalogu nadležnog Tužilaštva.

Zakonom o službi u Oružanim snagama je, između ostalog, propisano da su vojna lica dužna da podržavaju i poštuju zakona BiH, Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Naglašeno je da su sva profesionalna vojna lica na službi u OS BiH u obavljanju privatnih poslova dužna se ponašati na način da izbjegnu stvarni, odnosno očekivani sukob između njihovih profesionalnih dužnosti i privatnih, političkih i finansijskih interesa.

Da bi se izbjegli sukobi interesa, profesionalnim vojnim licima na službi posebno se, kako je precizirano, zabranjuje korišćenje njihovog zvaničnog položaja u svrhu nagovaranja, vršenja pritiska ili bilo kakvog drugog uticaja na neko lice kako bi ostvarili ličnu korist finansijske ili druge prirode za sebe i druge.  

Zloupotreba položaja ili prekoračenje službenih ovlašćenja podvode se pod disciplinske prestupe za koje se izriču disciplinske kazne. Na listi kazni su, između ostalog, zaustavljanje napredovanja u službi i unapređenju u trajanju od četiri do 12 mjeseci, smanjenje plate, vojnički pritvor u trajanju do 30 dana, prevođenje čina u neposredno niži čin, oduzimanje čina, ali i gubitak profesionalne službe.

  Predostrožnost 

U Ministarstvu odbrane BiH juče su kazali da će i ubuduće da prate rad i ponašanje u vojnim redovima.

- Ministarstvo odbrane i Oružane snage će i ubuduće, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, preduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti s ciljem sprečavanja svih nezakonitih radnji, te svih vidova korupcije, od bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga BiH - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana