Мићивода ратарима незаконито издавао војну земљу

Ведрана Кулага
Мићивода ратарима незаконито издавао војну земљу

Сарајево - Официр Оружаних снага (ОС) БиХ Рамиз Мићивода (1969) ухапшен је јуче на подручју Сарајева због сумње да је пољопривредницима давао да користе земљу која припада војсци, а заузврат од њих тражио и добијао новац.

Мићивода, који је осумњичен за злоупотребу положаја или овлашћења, био је распоређен на пословима у касарни Рајловац, а ухапсили су га припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ.

Његове мутне послове прво су открили истражни органи у ОС БиХ, о чему су и обавијестили надлежне органе на нивоу БиХ.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су Мићиводу ухапсили припадници СИПА, по налогу тужиоца Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, на подручју Сарајева.

Он се терети да је, у својству активног припадника ОС у чину пуковника, злоупотријебио службени положај и овлашћења, те од особа које се баве пољопривредом незаконито тражио и добио новац како би им омогућио да за своје активности користе земљиште које је у надлежности Оружаних снага.

- Истрагом је утврђено да је осумњичени, у два наврата, долазећи својим возилом, изван службених објеката и просторија, од наведених особа тражио и примио новац како би искористио свој положај и погодовао им у коришћењу наведеног војног земљишта - саопштено је из Тужилаштва БиХ гдје су додали да су у том предмету остварили сарадњу са батаљоном Војне полиције ОС БиХ те о свему информисали и Министарство одбране.

 

Из Министарства одбране БиХ, у оквиру којег дјелују ОС, су након хапшења Рамиза Мићиводе саопштили да су раније дошли до сазнања да је њихов припадник извршио одређене незаконите радње, те су предузели законом прописане радње из своје надлежности и о томе упознали Тужилаштво БиХ.

СИПА их је, како су саопштили, обавијестила о хапшењу високопозиционираног припадника Оружаних снага, које је извршено по налогу надлежног Тужилаштва.

Законом о служби у Оружаним снагама је, између осталог, прописано да су војна лица дужна да подржавају и поштују закона БиХ, Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.

Наглашено је да су сва професионална војна лица на служби у ОС БиХ у обављању приватних послова дужна се понашати на начин да избјегну стварни, односно очекивани сукоб између њихових професионалних дужности и приватних, политичких и финансијских интереса.

Да би се избјегли сукоби интереса, професионалним војним лицима на служби посебно се, како је прецизирано, забрањује коришћење њиховог званичног положаја у сврху наговарања, вршења притиска или било каквог другог утицаја на неко лице како би остварили личну корист финансијске или друге природе за себе и друге.  

Злоупотреба положаја или прекорачење службених овлашћења подводе се под дисциплинске преступе за које се изричу дисциплинске казне. На листи казни су, између осталог, заустављање напредовања у служби и унапређењу у трајању од четири до 12 мјесеци, смањење плате, војнички притвор у трајању до 30 дана, превођење чина у непосредно нижи чин, одузимање чина, али и губитак професионалне службе.

  Предострожност 

У Министарству одбране БиХ јуче су казали да ће и убудуће да прате рад и понашање у војним редовима.

- Министарство одбране и Оружане снаге ће и убудуће, у складу са законским овлашћењима, предузимати све потребне мјере и активности с циљем спречавања свих незаконитих радњи, те свих видова корупције, од било којег припадника Оружаних снага БиХ - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана