Мићић, Говедарица и Шаровић адути СДС-а на општим изборима

nezavisne.com
Мићић, Говедарица и Шаровић адути СДС-а на општим изборима

Бањалука - Вукота Говедарица, лидер Српске демократске странке (СДС), Мирко Шаровић и Мићо Мићић, потпредсједници ове странке, кандидати су СДС-а за двије кључне позиције на опћим изборима у октобру.

Ово је потврдио за "Независне" у петак Милован - Цицко Бјелица, потпредсједник СДС-а, који каже да су Говедарица, Шаровић и Мићић остали у најужем избору за члана Предсједништва БиХ или предсједника РС.

Будући да је у међувремену ПДП обзнанио да је Младен Иванић, актуелни члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник ПДП-а, већ договорен као њихов кандидат, сада је извјесно да ће кандидатуре за ове двије позиције бити расподијељене међу ова четири кандидата.

"Тачно је да су та три имена у СДС-у у игри, неће бити гужве. Извршићемо додатне анализе и провјере како бисмо процијенили који кандидат би на одређеној функцији имао најбоље шансе за побједу", рекао је Бјелица за "Независне".

Он је потврдио да су међу кандидатима били и Младен Босић, бивши лидер СДС-а и актуелни замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, те Милан Миличевић, предсједник ГО СДС-а и начелник општине Теслић, као и Драган Мектић, министар сигурности БиХ, али да су се они захвалили на могућим кандидатурама јер их занимају друге позиције.

"Све ћемо рашчистити до краја фебруара. Неће бити никаквих ломова. Ми ћемо се лако договорити унутар СДС-а, као и са ПДП-ом и унутар Савеза за промјене. Онда ће Предсједништво странке на основу мишљења регионалних одбора изаћи с једним кандидатом пред Главни одбор", рекао је Бјелица, који је дао наслутити да СДС, будући да га занимају Бањалука и РС, иако први бира, можда и не би имао ништа против да њихов кандидат уђе у утрку за предсједника РС. У том случају Иванић би поново био кандидат за Предсједништво БиХ.

Сам Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, за "Независне" каже како је евидентно да ће Иванић бити њихов кандидат.

"За коју позицију - то ћемо да видимо. Врло важно је да је унутар СзП-а добра атмосфера и коректна комуникација. Дакле, ми ћемо на сједници Главног одбора 28. јануара званично донијети одлуку да је Иванић наш кандидат", рекао је Бореновић.

Лидер НДП-а Драган Чавић нема ништа против оваквог развоја догађаја, с обзиром на то да је одраније договорено да СДС и ПДП, као двије најјаче странке Савеза за промјене, дају кандидате за двије кључне позиције.

"Идуће седмице имамо састанак СзП-а и консултације о свим тим питањима. Једног ће кандидата дати СДС, другог ПДП, сада треба доћи до имена и договорити политике", рекао је у петак Чавић. Он је потврдио да ће и НДП сједницу свог предсједништва имати такођер 28. јануара те да ће тада изаћи у јавност и изнијети своје ставове по свим овим питањима.

За разлику од СзП-а, позиција владајућег СНСД-а и странака окупљених око њега још није јасна по овом питању. Све би требало да буде познато до 18. маја, до када је лидер СНСД-а Милорад Додик најавио да ће донијети коначну одлуку о својој могућој кандидатури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана