Метју Периш: Суд и Тужилаштво БиХ чека неизбјежна пропаст

Жељка Добрић
Метју Периш: Суд и Тужилаштво БиХ чека неизбјежна пропаст

У савременој европској демократији свако има право да критикује сваку јавну институцију, па тако и Република Српска. Овај принцип се односи и на судове и тужилаштва, и многе критике упућене на њихов рад су оправдане и сада се чини да их чека неизбјежна пропаст, баш као и штошта друго у БиХ.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" бивши правни савјетник OHR-а у Брчком и професор међународног права Метју Периш.

* ГЛAС: Прије три године упозоравали сте да је OHR у БиХ дио проблема, а не рјешења. Шта се од тада промијенило?

ПЕРИШ: OHR је сад мање-више безначајан, бар на домаћој политичкој сцени. Милорад Додик је доказао да ту институцију може игнорисати, а политичари из редова осталих народа се све више на њега угледају. Пасиван став високог представника Валентина Инцка је посљедњи ексер у ковчегу у којем почива некадашња политика јаке интервенције међународне заједнице у БиХ. OHR је утицајан једино као "експерт" за БиХ чија мишљења и даље имају одређену политичку тежину у европским метрополама и Aмерици. Aли и ова врста утицаја помало блиједи у свјетлу све различитијих ставова европских земаља о будућности БиХ. Не сматрам да OHR сноси одговорност за кризу у Федерацији. До ове кризе дошло је због непомирљивих политичких циљева Бошњака и Хрвата.

* ГЛAС: Говори о пресељењу канцеларије OHR-а из БиХ. Шта ће то значити у пракси?

ПЕРИШ: Званично није најављено затварање OHR-а, али знам да се Валентин Инцко уморио од своје немогуће мисије и да жели да се повуче. Европљани знају да OHR више не егзистира као ефикасна политичка снага у бх. политици, али се боје политичке симболике затварања те институције. Солуција која се разматра је типично хаотичан европски компромис, према којем би се канцеларија затворила, а Инцко вратио у Беч, али би теоретски и даље имао "бонска овлашћења" на даљину. Ова идеја је бесмислена и надам се да ће и нестати у бриселским кулоарима. Каква год да буде будућност БиХ, OHR у њој више не игра никакву улогу.

* ГЛAС: Како гледате на став да Република Српска нема право да се изјасни о раду Суда и Тужилаштва БиХ?

ПЕРИШ: У савременој европској демократији свако има право да критикује сваку јавну институцију. Овај принцип се односи и на судове и тужилаштва, и многе критике упућене на њихов рачун су оправдане. Штета је што су Суд и Тужилаштво БиХ успостављене под притиском странаца и без сагласности народа који живе у БиХ. Сада се чини да их чека неизбјежна пропаст, баш као и штошта друго у БиХ.

* ГЛAС: Да ли је тачно да је Златко Лагумџија имао подршку међународне заједнице да формира власт у ФБиХ на нелегалан начин?

ПЕРИШ: Лагумџија је успио да представи себе и своју странку као умјерен мултиетнички глас савремене БиХ, који се уклапа у америчку и европску визију земље. Представио се другачијим од "националистичких" политичара које међународна заједница воли да мрзи. Тако је добијао подршку и средства, нарочито из америчких извора. Aли то га је довело на опасан терен на домаћој политичкој сцени. Он мисли да уз страну подршку може да форсира политику за коју не постоји консензус. Aли неће моћи. Интерес међународне заједнице за БиХ је млак и нико није у стању да натјера Милорада Додика или Драгана Човића да прихвате нешто што не желе они које представљају.

* ГЛAС: Како гледате на најаву организовања "Дејтона два" о којем говори Лагумџија?

ПЕРИШ: "Дејтоном два" се неће ништа постићи и то сви знају. Бројни ранији преговори о уставној реформи у БиХ су завршили у ћорсокаку, чак и кад су се водили у атмосфери гдје је било много више међународних притисака него сад. Визије три народа о будућности земље су одвећ различите да би икакав компромис био могућ. Инсистирање СДП-а на "Дејтону два" је префриган потез.

* ГЛAС: Помињу се рестриктивне мјере и санкције ЕУ према политичарима у БиХ?

ПЕРИШ: Нема ништа од рестриктивних мјера, јер је то нелегално према европском праву и то сви знају. Банковни рачуни не могу бити замрзнути, осим ако се не ради о финансирању терористичких активности. Теоретски, могуће је ограничити путовања, али за то је потребна одлука Савјета ЕУ, за шта ће у пракси бити тешко постићи потребни консензус. То је само шупља прича. Aко и једном носиоцу јавне функције буду изречене рестриктивне мјере, нека ми се обрати, јер сам адвокат.

* ГЛAС: Много се спекулише о имену будућег специјалног представника ЕУ. Знате ли нешто о томе?

ПЕРИШ: Затварање OHR-а подразумијева отпуштање свог особља. Већ годинама раде за ту организацију и још живе у ери Педија Ешдауна. Препуни су ароганције и препотентности, а уз то су и одговорни за многе од најгорих злоупотреба које је OHR починио. Осим тога лоше савјетују два највиша званичника Валентина Инцка и Родерика Мура. EUSR запошљава, међутим, особље одвојено. Мислим да су много квалитетнији. Разумију слабости претходне улоге међународне заједнице и имају реалнију слику будућности БиХ.

ФБиХ

* ГЛAС: На који начин је, по Вашем мишљењу, реално да се разријеши ситуација у вези са формирањем власти у ФБиХ?

ПЕРИШ: Бошњаци су изабрали СДП, која није спремна на компромис са два ХДЗ-а који заступају већинске хрватске политичке ставове. Мислим да гледамо почетак краја Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана