Metju Periš: OHR treba da ide što prije

Željka Dobrić
Metju Periš: OHR treba da ide što prije

OHR je postao dio problema, a ne dio budućnosti BiH i zato treba da se zatvori što prije, rekao je za "Glas Srpske" profesor međunarodnog prava Metju Periš.

On je kazao da je OHR ugušio započeti proces razvoja demokratije u BiH. Periš je kazao da je EU stavljajući uslove pred BiH slijedila politiku OHR-a i da je vrijeme da domaći političari krenu put Brisela sa vlastitim programima.

* GLAS: Kada bi po Vama mogla da se zatvori kancelarija OHR-a i transformiše u specijalnu kancelariju EU?

PERIŠ: OHR bi trebalo da se zatvori što je prije moguće. Razlog je taj što je ova institucija postala dio problema u BiH, a ne dio budućnosti ove zemlje.

Dejtonski sporazum bio je plan za podjelu. On je kao posljedicu rata predvidio podjelu zemlje na dvije monoetničke regije.  Kasnije je zbog političkih pritisaka, moralnih obaveza i međunarodnog lobiranja međunarodna zajednica odlučila da insistira na centralizovanijoj državi. 

Zaboravlja se da prvi visoki predstavnik Karl Bilt nije uopšte imao ovlašćenja za upravljanje ili nametanje. On je bio samo posrednik. Njegov nasljednik našao se u bezizlaznoj situaciji zbog nepostojanja napretka u zemlji, što je dovelo do bonskih ovlašćenja. Međunarodna zajednica dala je svom predstavniku ovlašćenja koja nikada nisu bila predviđena Dejtonskim sporazumom.

* GLAS: Visoki predstavnici su proteklih godina obilato koristili bonska ovlašćenja?

PERIŠ: Da, ta ovlašćenja omogućila su narednim visokim predstavnicima autoritet nametanja reformi, ali ta ovlašćenja su izmakla kontroli, tako da visoki predstavnici nisu znali kada da stanu. Svaki od njih je počeo samovoljno da ih koristi. Zakoni su nametani. Institucije su uspostavljane uz prijetnje. Parlament BiH je na kraju potvrđivao odluke visokog predstavnika bez razmišljanja, i bez obzira na to kakve su bile. Visoki predstavnik je postao mini-Tito, diktator kome se svi klanjaju. Takav sistem je zadržao komunističku filozofiju u bosanskoj politici.  

* GLAS: Dakle, OHR je direktno sputao razvoj demokratije?

PERIŠ: OHR je ugušio započeti proces razvoja demokratije. Visoki predstavnik, uvijek u žurbi nametanja vlastitog plana rada prije nego što mu istekne mandat, rutinski je zaobilazio teški i mučni proces nastojanja pronalaženja demokratskog sporazuma. Ti njegovi postupci postali su tako uobičajeni da se postavlja pitanje da li će institucije na nivou države moći da opstanu nakon odlaska OHR-a.

* GLAS: Kako gledate u tom smislu aktuelnog visokog predstavnika?

PERIŠ: Zanimljivo je da Miroslav Lajčak sve ovo zna. On je pronicljiva osoba koja dobro poznaje balkanski mentalitet. Njegov problem je na koji način da zatvori svoju kancelariju, a da to ne izgleda da je bio na čelu katastrofe. On zna da će se mnoge reforme na državnom nivou koje su nametnuli bivši visoki predstavnici urušiti u roku od nekoliko mjeseci nakon zatvaranja OHR-a. A tada će međunarodnoj zajednici trebati krivac. Lajčak dolazi iz male zemlje, pa će Brisel i Vašington optužiti njega. Govoriće se da je zatvaranje OHR-a bilo "prerano". Problem sa institucijama kao što je OHR je da kada jednom krenu s radom, veoma je teško da prestanu. Tako da razumijem i žalim tog gospodina. On je u nemogućoj situaciji.

* GLAS: EU je do sada BiH postavljala isključivo političke ciljeve?

PERIŠ: Evropska politika prema BiH do sada je slijedila preporuke OHR-a. Kancelarija visokog predstavnika je tvrdila da EU mora realizovati reformu policije kao uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i EU je to učinila. Političari iz BiH moraju otići u Brisel sa vlastitim programima. Oni treba da prilagode razvoj situacije u zemlji spoljnom svijetu, a ne da budu žrtve inicijativa koje nameće OHR.   

* GLAS: Da li su izmjene Ustava i centralizacija zemlje nešto na čemu insistira EU?

PERIŠ: Centralizacija državne moći ne bi trebalo da ima ikakve veze sa pristupom EU, jer mnoge članice EU imaju visok stepen decentralizacije kao što su Njemačka, Švajcarska. Dugoročno gledano, FBiH i RS čvršće će se povezati jedino ako obje strane budu imale razlog da sarađuju.  

Ustavne reforme

* GLAS: Uskoro bi ponovo trebalo da započnu razgovori o reformi Ustava BiH. Kakve su Vaše prognoze?

PERIŠ: U ovakvom okruženju neće biti ustavnih reformi i svi to znaju. Cilj ustavne reforme bila bi centralizacija državne vlasti, a da entiteti sarađuju još više. Ali trenutno entiteti nemaju razloga za saradnju. Njihovi programi rada nisu ekonomski, već politički i nacionalistički. 

Biografija

Metju Periš je profesor međunarodnog prava i   ekspert za rješavanje međunarodnih sukoba i međunarodne investicije.  

Periš je od 2005. do 2007. bio šef pravnog odjeljenja OHR-a u Brčkom.

 

(Kompletan intervju sa Metjuom Perišom biće objavljen sutra) 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana