Метју Периш: OHR треба да иде што прије

Жељка Добрић
Метју Периш: OHR треба да иде што прије

OHR је постао дио проблема, а не дио будућности БиХ и зато треба да се затвори што прије, рекао је за "Глас Српске" професор међународног права Метју Периш.

Он је казао да је OHR угушио започети процес развоја демократије у БиХ. Периш је казао да је ЕУ стављајући услове пред БиХ слиједила политику OHR-а и да је вријеме да домаћи политичари крену пут Брисела са властитим програмима.

* ГЛAС: Када би по Вама могла да се затвори канцеларија OHRи трансформише у специјалну канцеларију ЕУ?

ПЕРИШ: OHR би требало да се затвори што је прије могуће. Разлог је тај што је ова институција постала дио проблема у БиХ, а не дио будућности ове земље.

Дејтонски споразум био је план за подјелу. Он је као посљедицу рата предвидио подјелу земље на двије моноетничке регије.  Касније је због политичких притисака, моралних обавеза и међународног лобирања међународна заједница одлучила да инсистира на централизованијој држави. 

Заборавља се да први високи представник Карл Билт није уопште имао овлашћења за управљање или наметање. Он је био само посредник. Његов насљедник нашао се у безизлазној ситуацији због непостојања напретка у земљи, што је довело до бонских овлашћења. Међународна заједница дала је свом представнику овлашћења која никада нису била предвиђена Дејтонским споразумом.

* ГЛAС: Високи представници су протеклих година обилато користили бонска овлашћења?

ПЕРИШ: Да, та овлашћења омогућила су наредним високим представницима ауторитет наметања реформи, али та овлашћења су измакла контроли, тако да високи представници нису знали када да стану. Сваки од њих је почео самовољно да их користи. Закони су наметани. Институције су успостављане уз пријетње. Парламент БиХ је на крају потврђивао одлуке високог представника без размишљања, и без обзира на то какве су биле. Високи представник је постао мини-Тито, диктатор коме се сви клањају. Такав систем је задржао комунистичку филозофију у босанској политици.  

* ГЛAС: Дакле, OHR је директно спутао развој демократије?

ПЕРИШ: OHR је угушио започети процес развоја демократије. Високи представник, увијек у журби наметања властитог плана рада прије него што му истекне мандат, рутински је заобилазио тешки и мучни процес настојања проналажења демократског споразума. Ти његови поступци постали су тако уобичајени да се поставља питање да ли ће институције на нивоу државе моћи да опстану након одласка OHR-а.

* ГЛAС: Како гледате у том смислу актуелног високог представника?

ПЕРИШ: Занимљиво је да Мирослав Лајчак све ово зна. Он је проницљива особа која добро познаје балкански менталитет. Његов проблем је на који начин да затвори своју канцеларију, а да то не изгледа да је био на челу катастрофе. Он зна да ће се многе реформе на државном нивоу које су наметнули бивши високи представници урушити у року од неколико мјесеци након затварања OHR-а. A тада ће међународној заједници требати кривац. Лајчак долази из мале земље, па ће Брисел и Вашингтон оптужити њега. Говориће се да је затварање OHR-а било "прерано". Проблем са институцијама као што је OHR је да када једном крену с радом, веома је тешко да престану. Тако да разумијем и жалим тог господина. Он је у немогућој ситуацији.

* ГЛAС: ЕУ је до сада БиХ постављала искључиво политичке циљеве?

ПЕРИШ: Европска политика према БиХ до сада је слиједила препоруке OHR-а. Канцеларија високог представника је тврдила да ЕУ мора реализовати реформу полиције као услов за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању и ЕУ је то учинила. Политичари из БиХ морају отићи у Брисел са властитим програмима. Они треба да прилагоде развој ситуације у земљи спољном свијету, а не да буду жртве иницијатива које намеће OHR.   

* ГЛAС: Да ли су измјене Устава и централизација земље нешто на чему инсистира ЕУ?

ПЕРИШ: Централизација државне моћи не би требало да има икакве везе са приступом ЕУ, јер многе чланице ЕУ имају висок степен децентрализације као што су Њемачка, Швајцарска. Дугорочно гледано, ФБиХ и РС чвршће ће се повезати једино ако обје стране буду имале разлог да сарађују.  

Уставне реформе

* ГЛAС: Ускоро би поново требало да започну разговори о реформи Устава БиХ. Какве су Ваше прогнозе?

ПЕРИШ: У оваквом окружењу неће бити уставних реформи и сви то знају. Циљ уставне реформе била би централизација државне власти, а да ентитети сарађују још више. Aли тренутно ентитети немају разлога за сарадњу. Њихови програми рада нису економски, већ политички и националистички. 

Биографија

Метју Периш је професор међународног права и   експерт за рјешавање међународних сукоба и међународне инвестиције.  

Периш је од 2005. до 2007. био шеф правног одјељења OHR-а у Брчком.

 

(Комплетан интервју са Метјуом Перишом биће објављен сутра) 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана