Metju Periš - Međunarodna zajednica mijenja politiku prema BiH

Željka Dobrić
Metju Periš - Međunarodna zajednica mijenja politiku prema BiH

LONDON - Najpoželjnije rješenje za BiH bilo bi da postane potpuno decentralizovana država, koja bi zadržala formalni suverenitet i ako EU pokuša da se odupre ovom kursu, onda to može produbiti političku krizu u mnogo čemu, na isti način kao što je to OHR svojim djelovanjem radio i "meka moć" EU će se pokazati kao neuticajna.

Napisao je to u autorskom tekstu objavljenom na portalima "Transconflict" i "Balkan insight" profesor međunarodnog prava i bivši činovnik u OHR-u Metju Periš.

On dodaje da bi ovakav pristup podrazumijevao ukidanje mnogih institucija centralne vlade koje je OHR prethodno kreirao.

Ističe da smo na granici duboke promjene u stavovima međunarodne zajednice prema BiH, te da se to Bošnjacima neće svidjeti, jer oni autoritet OHR-a vide u podržavanju uglavnom njihovih interesa.

- Hrvati i Srbi će te promjene pozdraviti, jer će im se ukazati mogućnost da ukinu institucije BiH, koje su kamen spoticanja i koje su uz prijetnje nametnuli visoki predstavnici. Mnoge opasnosti predstoje ukoliko se tranzicija ne sprovede pažljivo. Ali oni koji su zabrinuti za demokratiju i vladavinu prava u jednom od najsiromašnijih i najmračnijih kutaka svijeta treba da se dive Valentinu Incku, jer je konačno predstavio pogrešan model izgradnje države - napisao je Periš.

Navodi da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sprovodi pripreme za zatvaranje OHR-a, te da je doba tiranije u BiH dovedeno do kraja.

- Inckov mandat ističe 31. avgusta ove godine i malo je vjerovatno da mu se može naći adekvatna zamjena. Kada Incko ode, OHR će biti u sjenci Pitera Sorensena, koji je nedavno postavljen za šefa delegacije EU u Sarajevu. Njegovo imenovanje na funkciju krajem maja prošlo je sa relativno malo komentara, ali njegov značaj je veliki. To predstavlja dramatičnu promjenu sa američkog modela intervencije, ka evropskom pristupu koji je razvijen u Makedoniji - navodi Periš.

On dodaje da su Sorensenu date instrukcije da će političari u BiH raditi ono što žele, barem u doglednom vremenu, ali da samo poboljšanjem kvaliteta javne uprave i sudova BiH može da ima koristi od približavanja EU.

Periš smatra da evropska strategija "meke moći" nosi svoje opasnosti, te da rizikuje potcjenjujući dubinu međuetničkih animoziteta u BiH, što može dovesti do ometanja značajne političke saradnje, bez obzira na spoljne podsticaje.

Ističe da je period protektorata u BiH završen, a međunarodna zajednica će morati naći žrtvenog jarca da ga okrivi za činjenicu da se njihov trud u posljednjih 15 godina pokazao kao uzaludan.

- SAD će za to optužiti evropsku slabost, odbijajući da priznaju da se njihov model čvrste ruke u izgradnji države pokazao neuspješnim - navodi on.

Periš dodaje da je ukidanjem preostalih OHR-ovih zabrana za državljane BiH visoki predstavnik tiho priznao da ova institucija više nema moralni autoritet da smjenjuje ljude sa javnih funkcija ili da ih kazni međunarodnim dekretom, čime je naznačena duboka promjena u stavovima međunarodne zajednice prema BiH.

- Istinski motivi za OHR-ove suspenzije nisu imali nikakve veze sa mrežom podrške Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Otpuštanja su korišćena kao sredstvo političkog terora, da se primoraju tvrdoglavi političari da urade ono što OHR želi - piše on.

Periš kaže da su tako visoki predstavnici gurali model centralne vlade, koja daleko prevazilazi granice predviđene Dejtonskim ustavom.

- Srpski i hrvatski političari nisu željeli da vide stvaranje centralne države, za koju su predvidjeli da bi njome dominirala bošnjačka većina. Zato je njihovo poštovanje moralo da bude obezbijeđeno prijetnjama - napisao je Periš.

Hodnici

Metju Periš navodi da od kraja 1997. godine visoki predstavnici koriste represivne mjere protiv političara u BiH, da bi natjerali zemlju da se razvija smjerom koji želi međunarodna zajednica.

- Zakone i političke prijedloge koji su se odnosili na BiH smišljali su i ostvarivali stranci u hodnicima OHR-a, izabrani bh. zvaničnici bi ih usvajali i sprovodili ili bi bili otpušteni. Masovna otpuštanja postala su uobičajena demonstracija sile - navodi Periš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana