Meta džihadista Incko i komandant EUFOR-a

Goran Maunaga
Meta džihadista Incko i komandant EUFOR-a

Sarajevo - Bezbjednosne službe u BiH pojačale su nadzor nad austrijskim diplomatskim i privrednim predstavništvima zbog opasnosti od mogućeg napada islamista, potvrdio je "Glasu Srpske" izvor blizak bezbjednosnim strukturama.

Među onima kojima su bezbjednosne službe pojačale zaštitu su i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i novoimenovani komandant EUFOR-a Johan Luif, jer su austrijski državljani i nalaze se na visokim funkcijama. Na ovaj korak bezbjednjaci su se odlučili nakon razmjene informacija bezbjednosnih službi u BiH sa austrijskim kolegama u kojima su došli do indicija o mogućem napadu islamista.

- Posebnim mjerama koje su preduzele službe i jedne i druge zemlje došlo se do saznanja da su u komunikaciji džihadista spominjana austrijska diplomatska i privredna predstavništva. Spominjani su i visoki predstavnik Valentin Incko i komandant EUFOR-a Johan Luif - kaže naš izvor.

Dodaje da su bezbjednosne službe pojačale praćenje komunikacija islamista nakon što je austrijska policija uhapsila džihadiste među kojima su vehabijski propovjednik Mirsad Omerović i još trojica državljana BiH. Naš izvor pojašnjava da postoji mogućnost organizovanog, ali i napada pojedinaca koji smatraju da je Austrija odgovorna za hapšenje i optuživanje njihove "vjerske braće". Kaže da u tom slučaju ne mora ni postojati direktna naredba vehabijskog vođe poput Huseina Bilala Bosnića, nego da njegovi sljedbenici mogu biti ubijeđeni da je on "išaretom izdao naredbu".

- Austrija zato pojačava borbenu spremnost u BiH. Ljestvica važnosti, veličine i opasnosti terorističkih napada u BiH godinama je dizana zbog napada na povratnike, funkcionere, policijsku stanicu do napada na zgradu američke ambasade u Sarajevu. Veća je opasnost i mogućnost napada na austrijske ispostave u BiH nego na, recimo, austrijske tužioce koji su podigli optužnicu protiv džihadista među kojima ih je nekoliko iz BiH - kaže naš izvor.

Prema informacijama iz Austrije, državni tužioci u toj zemlji ipak strahuju za svoju bezbjednost. Bečki dnevnik "Kurir" objavio je da tužioci strepe od osvetničkih napada i da su zatražili da se njihova imena ne pominju u javnosti.

- Udruženje tužilaca uputilo je zahtjev ministru pravosuđa Volfgangu Brandšteteru da se imena tužilaca koji se budu bavili slučajevima vezanim za džihadizam ne pominju u javnosti. Ističu da se ne boje islamističkih organizacija, već više pojedinaca koji bi mogli da pokušaju da napadnu tužioca za kojeg bi saznali da optužuje njihovu braću - naveo je bečki list.

Austrijski državni tužilac koji je krajem novembra u Gracu naložio hapšenje 14 džihadista, među kojima je i Omerović, od tada se nalazi pod strogom policijskom zaštitom, a njegovo ime nije pominjano u medijima.

Omerović zvani Ebu Tejma, koji je porijeklom iz Tutina, ali ima državljanstvo BiH, označen je kao glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma i osumnjičen je za finansiranje terorističke organizacije "Islamska država" i da je 64 Austrijanca poslao u "sveti rat". Omerović i još 13 osoba, među kojima su i državljani BiH Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle, Sandi Suljić iz Zenice te Sarajlija hafiz Muhamed Porča, uhapšeni su 28. novembra u koordinisanoj policijskoj akciji u Beču, Gracu i Lincu. Operacija "Palmira" sprovedena je u kooperaciji sa službama BiH. U Sarajevu je, u okviru operacije "Damask", takođe uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za regrutaciju Bošnjaka za potrebe Islamske države. Među njima je i vehabijski vođa Husen Bilal Bosnić koji je bio Omerovićeva veza u BiH.

Mreža

Sagovornik "Glasa Srpske" kaže da u BiH još nema islamističkih samoubica.

- U BiH još preovladavaju pripadnici "Al-Kaide", ali opasnost se povećava time što se "Al-Kaida" i "Islamska država" ujedinjuju u Siriji i Iraku. Organizovanu opasnu mrežu u BiH imaju Hadžićanin Bajro Ikanović koji je u Siriji i sirijski student Dževad Gološ iz Mostara - kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana