Мета џихадиста Инцко и командант EUFOR-а

Горан Маунага
Мета џихадиста Инцко и командант EUFOR-а

Сарајево - Безбједносне службе у БиХ појачале су надзор над аустријским дипломатским и привредним представништвима због опасности од могућег напада исламиста, потврдио је "Гласу Српске" извор близак безбједносним структурама.

Међу онима којима су безбједносне службе појачале заштиту су и високи представник у БиХ Валентин Инцко и новоименовани командант EUFOR-а Јохан Луиф, јер су аустријски држављани и налазе се на високим функцијама. На овај корак безбједњаци су се одлучили након размјене информација безбједносних служби у БиХ са аустријским колегама у којима су дошли до индиција о могућем нападу исламиста.

- Посебним мјерама које су предузеле службе и једне и друге земље дошло се до сазнања да су у комуникацији џихадиста спомињана аустријска дипломатска и привредна представништва. Спомињани су и високи представник Валентин Инцко и командант EUFOR-а Јохан Луиф - каже наш извор.

Додаје да су безбједносне службе појачале праћење комуникација исламиста након што је аустријска полиција ухапсила џихадисте међу којима су вехабијски проповједник Мирсад Омеровић и још тројица држављана БиХ. Наш извор појашњава да постоји могућност организованог, али и напада појединаца који сматрају да је Аустрија одговорна за хапшење и оптуживање њихове "вјерске браће". Каже да у том случају не мора ни постојати директна наредба вехабијског вође попут Хусеина Билала Боснића, него да његови сљедбеници могу бити убијеђени да је он "ишаретом издао наредбу".

- Аустрија зато појачава борбену спремност у БиХ. Љествица важности, величине и опасности терористичких напада у БиХ годинама је дизана због напада на повратнике, функционере, полицијску станицу до напада на зграду америчке амбасаде у Сарајеву. Већа је опасност и могућност напада на аустријске испоставе у БиХ него на, рецимо, аустријске тужиоце који су подигли оптужницу против џихадиста међу којима их је неколико из БиХ - каже наш извор.

Према информацијама из Аустрије, државни тужиоци у тој земљи ипак страхују за своју безбједност. Бечки дневник "Курир" објавио је да тужиоци стрепе од осветничких напада и да су затражили да се њихова имена не помињу у јавности.

- Удружење тужилаца упутило је захтјев министру правосуђа Волфгангу Брандштетеру да се имена тужилаца који се буду бавили случајевима везаним за џихадизам не помињу у јавности. Истичу да се не боје исламистичких организација, већ више појединаца који би могли да покушају да нападну тужиоца за којег би сазнали да оптужује њихову браћу - навео је бечки лист.

Аустријски државни тужилац који је крајем новембра у Грацу наложио хапшење 14 џихадиста, међу којима је и Омеровић, од тада се налази под строгом полицијском заштитом, а његово име није помињано у медијима.

Омеровић звани Ебу Тејма, који је поријеклом из Тутина, али има држављанство БиХ, означен је као главни идеолог глобалног џихадистичког исламизма и осумњичен је за финансирање терористичке организације "Исламска држава" и да је 64 Аустријанца послао у "свети рат". Омеровић и још 13 особа, међу којима су и држављани БиХ Суад Рамић из Осмака код Тузле, Санди Суљић из Зенице те Сарајлија хафиз Мухамед Порча, ухапшени су 28. новембра у координисаној полицијској акцији у Бечу, Грацу и Линцу. Операција "Палмира" спроведена је у кооперацији са службама БиХ. У Сарајеву је, у оквиру операције "Дамаск", такође ухапшено неколико особа осумњичених за регрутацију Бошњака за потребе Исламске државе. Међу њима је и вехабијски вођа Хусен Билал Боснић који је био Омеровићева веза у БиХ.

Мрежа

Саговорник "Гласа Српске" каже да у БиХ још нема исламистичких самоубица.

- У БиХ још преовладавају припадници "Ал-Каиде", али опасност се повећава тиме што се "Ал-Каида" и "Исламска држава" уједињују у Сирији и Ираку. Организовану опасну мрежу у БиХ имају Хаџићанин Бајро Икановић који је у Сирији и сиријски студент Џевад Голош из Мостара - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана