Mesić nastavlja politiku svog strica SS pukovnika

Vedrana Kulaga
Mesić nastavlja politiku svog strica SS pukovnika

BANjALUKA - Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić nastavlja politiku svoga strica - pukovnika Marka Mesića, komandanta Vražije SS divizije koja se borila sa Hitlerovom vojskom na istočnom frontu.

Rekao je to predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, komentarišući Mesićev istup na Hrvatskoj televiziji.

Mesić je u Dnevniku HRT-a, komentarišući posjetu novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića RS i njegov susret sa premijerom RS Miloradom Dodikom, rekao da "ne vjeruje Dodiku, koji samo nastavlja politiku Miloševićevu politiku".

- Mesić se plaši i mrtvog Slobodana Miloševića jer je vjerovatno zajedno sa njim bio razvijač bivše Jugoslavije - kaže Dukić.

I predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz naglasio je da je jasno da "Mesić vuče promil genetike ustaških pobuna".

- Mesić ne može nikako da se oslobodi depresija koje mu RS čini i to je njegov problem - kaže on.

On je rekao da je posjeta Josipovića bila s ciljem uravnoteženja odnosa, opšteg pomirenja i boljeg života na ovim prostorima.

- Mesić je čovjek koji nosi najveću odgovornost za krvoproliće koje se desilo na prostorima bivše Jugoslavije. Potrebno je da svi demokratski predstavnici na domaćoj sceni, kao i stranci, zvanično gospodinu Mesiću daju etiketu i da ga nazovu pravim imenom kada je u pitanju projekat raspada Jugoslavije - zaključio je Ćurguz.

Pukovnik Marko Mesić bio je komandant 369. SS divizije, poznate kao "Vražja divizija". Ta divizija, sastavljena od Hrvata i Bošnjaka, stradala je u bici kod Staljingrada.

Kris Bišop u knjizi " SS Hitler's foreign division" daje pregled svih nenjemačkih dobrovoljaca koji su se borili u njemačkim jedinicama. Među njima je i 369. divizija, koja je brojala 3.895 oficira i vojnika. U bici kod Staljingrada poraženi su još prije zime, a za nekoliko sedmica izgubili su više od 1.000 ljudi. Totalni poraz im je bio u fabrici traktora, gdje su bile borbe prsa u prsa, a preživjelo je samo 18 ranjenih Hrvata.

Među njima bio je i Mesićev stric Marko Mesić, koji se vratio u zemlju i kojeg je 1944. godine pomilovao Josip Broz Tito i primio u partizane.

Mitrović

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović istakao je da Stjepan Mesić vodi veoma destruktivnu politiku, jer ne može da prihvati realnu činjenicu da RS postoji.

- Mesić nastavlja politiku prošlosti, onu politiku koja je bila aktivna devedesetih godina. Njegove izjave, potezi i odluke pokazuju da nije ništa posebno naučio - kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana