Месић наставља политику свог стрица SS пуковника

Ведрана Кулага
Месић наставља политику свог стрица SS пуковника

БAЊAЛУКA - Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић наставља политику свога стрица - пуковника Марка Месића, команданта Вражије СС дивизије која се борила са Хитлеровом војском на источном фронту.

Рекао је то предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић, коментаришући Месићев иступ на Хрватској телевизији.

Месић је у Дневнику ХРТ-а, коментаришући посјету новог хрватског предсједника Иве Јосиповића РС и његов сусрет са премијером РС Милорадом Додиком, рекао да "не вјерује Додику, који само наставља политику Милошевићеву политику".

- Месић се плаши и мртвог Слободана Милошевића јер је вјероватно заједно са њим био развијач бивше Југославије - каже Дукић.

И предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз нагласио је да је јасно да "Месић вуче промил генетике усташких побуна".

- Месић не може никако да се ослободи депресија које му РС чини и то је његов проблем - каже он.

Он је рекао да је посјета Јосиповића била с циљем уравнотежења односа, општег помирења и бољег живота на овим просторима.

- Месић је човјек који носи највећу одговорност за крвопролиће које се десило на просторима бивше Југославије. Потребно је да сви демократски представници на домаћој сцени, као и странци, званично господину Месићу дају етикету и да га назову правим именом када је у питању пројекат распада Југославије - закључио је Ћургуз.

Пуковник Марко Месић био је командант 369. SS дивизије, познате као "Вражја дивизија". Та дивизија, састављена од Хрвата и Бошњака, страдала је у бици код Стаљинграда.

Крис Бишоп у књизи " SS Hitler's foreign division" даје преглед свих нењемачких добровољаца који су се борили у њемачким јединицама. Међу њима је и 369. дивизија, која је бројала 3.895 официра и војника. У бици код Стаљинграда поражени су још прије зиме, а за неколико седмица изгубили су више од 1.000 људи. Тотални пораз им је био у фабрици трактора, гдје су биле борбе прса у прса, а преживјело је само 18 рањених Хрвата.

Међу њима био је и Месићев стриц Марко Месић, који се вратио у земљу и којег је 1944. године помиловао Јосип Броз Тито и примио у партизане.

Митровић

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић истакао је да Стјепан Месић води веома деструктивну политику, јер не може да прихвати реалну чињеницу да РС постоји.

- Месић наставља политику прошлости, ону политику која је била активна деведесетих година. Његове изјаве, потези и одлуке показују да није ништа посебно научио - казао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана