Месић: Хрватска мора прихватити Комшића

Агенције
Месић: Хрватска мора прихватити Комшића

Загреб - Стјепан Месић, бивши предсједник Хрватске, обратио се јавности саопштењем у вези с писмом тројице бивших високих представника у БиХ Федерики Могерини.

“Подржавам становишта што су их изнијели господа Кристиан Шварц-Шилинг, Карл Билт и Паеди Ешдаун. Та се становишта односе на атмосферу створену након избора господина Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из редова хрватског народа. Сматрам забринутост тројице бивших високих представника потпуно оправданом и мислим да би влада Хрватске то писмо, упућено Високој повјереници за вањску политику и сигурност ЕУ, госпођи Федерики Могерини, требала крајње озбиљно схватити", навео је Месић.

Он је написао да чињеница да се хрватској, али и свјетској јавности свјесно и погрешно приказују збивања у БиХ, да се на погрешан начин тумаче закони БиХ.

"То је како недопустиво, тако и штетно за Хрвате који су конститутивни народ у БиХ.

Господин Жељко Комшић изабран је у складу с одредбама истога закона који је вриједио и код избора на којима је, и то два пута, за члана Предсједништва изабран господин Драган Човић. “Таква је активност потпуно неутемељена, а озбиљно доводи у питање вјеродостојност Хрватске као фактора стабилности на југоистоку Европе. Она, осим тога, директно штети и перцепцији Хрватске као озбиљне и поуздане чланице Европске уније, а то значи да у перспективи штети интересима свих хрватских грађана", навео је Месић.

"Сматрам, а политика што сам је као предсједник РХ водио према БиХ даје ми пуно право да то јавно кажем, како би Хрватска морала јасно и недвосмислено подржати избор Комшића за члана Предсједништва БиХ, прекинути све активности усмјерене на побијање легитимности тога избора, потврдити своју неупитну позицију апсолутног поштивања цјеловитости и суверености БиХ и тако се поново профилирати као држава која заступа, али и практицира поштивање међународнога права, као и законодавстава других држава, те која своју бригу за Хрвате који живе изван њезиних граница никада и ни у каквим околностима неће покушати остваривати изравним мијешањем у унутарње ствари других држава”, навео је Месић  у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана