Меркелова се коначно огласила о “границама на Балкану”

Агенције
Меркелова се коначно огласила о “границама на Балкану”

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Берлину да на Балкану неће бити промјена граница и да то “изгледа сваки пут мора да се понавља”.

Њемачка канцеларка то је изјавила послије састанка с предсједавајућим Савјета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

Меркелова је на заједничкој конференцији за медије навела да све земље Западног Балкана и даље имају перспективу чланства у ЕУ и указала на значај сарадње међу земљама тог региона, преноси регионална телевизија Н1.

“Укупно гледајући, сарадња на Западном Балкану се побољшала. Охрабрујемо лидере земаља региона да што ближе сарађују. Разговарали смо и о мигрантској кризи, урадићемо све да помогнемо БиХ у рјешавању тог проблема и захваљујемо се на хуманом третирању миграната”, казала је њемачка канцеларка.

Она је додала да би знатан економски развој БиХ довео да смањења одласка младих из земље и да Њемачка ту има велику улогу као један од најзначајнијих партнера БиХ.

“Ми смо владу (Савјет министара БиХ) и поједине одговорне особе охрабрили да пожуре са одговорима на Упитник. Што се тиче изборног закона, важан је компромис свих страна. Још је већи значај измјена кривичног закона и ту имамо правну празнину. Мора се ојачати борба против корупције, криминала и тероризма”, додала је Меркелова.

Звиздић је рекао да су најзначајнији приоритети БиХ интеграције у ЕУ и НАТО.

“Најважнији спољнополитички циљеви БиХ су европске интеграције и НАТО, а без њемачке инцијативе 2014. године не би били могући овако динамични позитивни процеси на нашем путу ка ЕУ. Тај пут нема алтернативу, а све обавезе у вези агенде смо окончали. Брзо ћемо дати одговоре на додатна питања из Упитника како бисмо што прије добили статус кандидата”, казао је Звиздић.

Он је додао да се БиХ залаже за процес помирења у региону, али да он мора да буде заснован “на поштовању суверенитета и територијалног интегритета”.

Навео је да покретање Акционог плана за чланство у НАТО (МАП) представља “важну поруку за јачање безбједности у БиХ и цијелом региону”, да су сви економски параметри БиХ “у сталном порасту” и да је потребно спровести “бројне реформе” ради побољшања социјалне стабилности.

Звиздић је позвао њемачке фирме да наставе с инвестицијама у БиХ, али и да их појачају, наводећи да његова земља има “добре ресурсе и квалитетну радну снагу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана