Меркелова подсјетила што јој Пленковић није ни до кољена

Глас Српске
Меркелова подсјетила што јој Пленковић није ни до кољена

Заједничка конференција за штампу њемачке канцеларке Ангеле Меркел и хрватског премијера Андреја Пленковића у Берлину није трајала ни 20 минута, пише index.hr.

Загребачки портал наводи да се у једном тренутку догодило нешто што за хрватско друштво заправо има већу важност од свега осталога што је било изречено.

Један немачки новинар питао је, наиме, Меркелову да коментарише догадања у источнонемачком граду Кемницу, у којем већ неколико дана дивљају неонацисти, а покрајинска се полиција показала неспособном да им се супротстави.

У међувремену је реаговао и савезни министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, обећавши да ће савезна полиција помоћи локалној како би успоставила ред и мир на улицама.

Меркел је на питање новинара између осталог одговорила и слиједеће: ''У правној држави никако нема мјеста оваквим насилним акцијама и оваквом ширењу и распиривању мржње, нити прогону људи на улицама. То нема везе с нашом правном државом, то желим још једном нагласити иако је то и јуче поручено из владе. Ни на једном мјесту нити на једној улици не сме бити таквих инцидената.''

Меркел је дакле оштро осудила неонацистичко дивљање и јасно рекла да је оно у Немачкој неприхватљиво те да ће се државна сила томе најоштрије супротставити, пише Индекс.хр.

Пленковић је у том тренутку стајао поред ње и стрпљиво слушао, али питање је да ли нешто и научио, наводи се у коментару Индекса.

Наиме, за разлику од Меркелове и њене владе, која се јасно и оштро супротставља десничарском екстремизму и дивљању, од Пленковића се таква јасна осуда никад не може чути.

На примјер, говорећи о неонацистима у Кемницу Меркел није почела баљезгати о ''осуди свих тоталитаризама'', него је јасно адресирала своје изјаве, док ХДЗ-овац Пленковић у вези са свим што се догађа у хрватском друштву - од претњи новинарима до антисрпске хистерије која се сада манифестује забрањивањем концерата - говори само уопштене фразе осуде и то углавном када га новинари прикљеште питањима па то мора да коментарисе, оцијењује Индекс.

Меркел је штавише у недељу за њемачку јавну телевизију АРД дала велики интервју у којем је, како су то пренели хрватски медији, ''бранила слободу штампе, независност судова, заштиту мањина и климе те будућност пензија''.

Хрватски портал наводи да је Меркел устала у одбрану свега онога око чега Пленковић никада не даје јасне изјаве, а камоли да се поставља као брана екстремизму.

Умјесто да Пленковић као хрватски премијер брани слободу медија, он медије оптужује да против њега воде хибридни рат и да су сва открића у вези с муљажама око Агрокора, у које је и лично “умочен”, заправо већи проблем од тих муљажа.

О томе како функционише судство у Хрватској и колико је независно не треба трошити ријечи, а и заштита мањина под Пленковићевом влашћу није нешто чиме би се Хрватска могла похвалити.

Иако воли да се представља као велики европејац и обожава да буде фотографисан уз Ангелу Меркел, с чијим је демокршханима ХДЗ дио Европске народне странке, Пленковић заправо води сасвим супротну политику у односу на њемачку канцеларку.

Док она јасно осуђује неонацисте, он прича о ''осуди свих тоталитаризама''; она брани слободу медија, он медије напада; она брани мањине, њега за мањине није брига; она истиче важност независности судства, под његовом влашцу хрватско судство доживљава нове нивое бламаже итд.

Стога би најављену ближу сарадњу Њемачке и Хрватске требало искористити и за то да Пленковић научи како се јавно и одлучно бране демократија, слобода и правна држава када си на највишој позицији извршне власти у некој држави, закључује Индекс и додаје да хрватски премијер то може да научи од Ангеле Меркел, јер досад сам од себе очито није успио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана