Merkelova dobila i četvrti mandat

Agencije
Merkelova dobila i četvrti mandat

Berlin - Konzervativci njemačkog kancelara Angele Merkel pobjedili su svoje političke rivale na današnjim izborima. Prema rezultatima izlazne ankete njemačkog emitera ARD, konzervativni blok Angele Merkel osvojo je 32,5 odsto glasova i oni će biti najveća poslanička grupa.

Međutim, to je manje od 41,5 odsto koliko su osvojili na prošlim izborima 2013. godine.


Podrška najbližim konkurentima na izborima Socijaldemokratskoj partiji, koji su trenutno dio velike koalicije sa konzervativcima, pala je na 20 odsto što je najniže u poslijeratnom periodu.

Prvi put u proteklih više od pola vijeka u saziv parlamenta ući će i partija krajnje desnice Alternativa za Njemačku /AFD/.

AFD je iznenadio establišment tako što su sa 13,3 odsto osvojili treće mjesto po broju glasova na izborima i prvi put će ući u saziv parlamenta.

Angela Merkel je danas osvojila četvrti mandat i ona je od kraja Drugog svjetskog rata tek treći kancelar kojem je to pošlo za rukom. Prije nje četvrti mandat osvojili su Konrad Adenauer i Helmut Kol koji je bio njen politički mentor. /kraj/dl

Merkel: Predstoji nam veliki novi izazov - AfD u Bundestagu

Njemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je danas da preuzima mandat za formiranje nove njemačke vlade sa svojim konzervativnim blokom, istakavši da antiimigraciona stranka Alternativa za Nemačku (AfD) predstavlja "veliki novi izazov" sada kada ulazi u parlament.

Merkel je, u prvoj izjavi nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati danas održanih izbora u Njemačkoj, obećala da će pridobiti podršku glasača nacionalističke AfD nakon što je ta stranka stekla dovoljno veliku podršku da može da uđe u Bundestag, prenosi AP.

"Naravno, pruželjkivali smo bolji rezultat, to je jasno", priznala je kancelarka, podsjetivši da je njena stranka na vlasti već 12 godina od kojih su, kako je istakla, posljednje četiri bile "pune izuzetnih izazova".

Merkel je pristalicama poručila da želi da "pridobije nazad glasače AfD" tako što će rešavati probleme zemlje i pozabaviti se njihovim razlozima za zabrinutost.

Šulc priznao izborni poraz

Glavni protivkandidat kancelara Angele Merkel na današnjim izborima i lider Socijalističke partije /SPD/ Martin Šulc priznao je izborni poraz.
Prema projekcijama njemačkih emitera "ARD" i "ZDF", Šulcov SPD ostvario je najgori izborni rezultat u poslijeratnom periodu u Njemačkoj sa osvojenih 20 do 21 odsto glasova.

Šulc je svojim pristalicama rekao da je danas "težak i gorak dan" i da su izgubili savezne izbore.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana