Меркелова добила и четврти мандат

Agencije
Меркелова добила и четврти мандат

Берлин - Конзервативци њемачког канцелара Ангеле Меркел побједили су своје политичке ривале на данашњим изборима. Према резултатима излазне анкете њемачког емитера АРД, конзервативни блок Ангеле Меркел освојо је 32,5 одсто гласова и они ће бити највећа посланичка група.

Међутим, то је мање од 41,5 одсто колико су освојили на прошлим изборима 2013. године.


Подршка најближим конкурентима на изборима Социјалдемократској партији, који су тренутно дио велике коалиције са конзервативцима, пала је на 20 одсто што је најниже у послијератном периоду.

Први пут у протеклих више од пола вијека у сазив парламента ући ће и партија крајње деснице Алтернатива за Њемачку /АФД/.

АФД је изненадио естаблишмент тако што су са 13,3 одсто освојили треће мјесто по броју гласова на изборима и први пут ће ући у сазив парламента.

Ангела Меркел је данас освојила четврти мандат и она је од краја Другог свјетског рата тек трећи канцелар којем је то пошло за руком. Прије ње четврти мандат освојили су Конрад Аденауер и Хелмут Кол који је био њен политички ментор. /крај/дл

Меркел: Предстоји нам велики нови изазов - АфД у Бундестагу

Њемачка канцеларка Ангела Меркела изјавила је данас да преузима мандат за формирање нове њемачке владе са својим конзервативним блоком, истакавши да антиимиграциона странка Алтернатива за Немачку (АфД) представља "велики нови изазов" сада када улази у парламент.

Меркел је, у првој изјави након што су објављени први прелиминарни резултати данас одржаних избора у Њемачкој, обећала да ће придобити подршку гласача националистичке АфД након што је та странка стекла довољно велику подршку да може да уђе у Бундестаг, преноси АП.

"Наравно, пружељкивали смо бољи резултат, то је јасно", признала је канцеларка, подсјетивши да је њена странка на власти већ 12 година од којих су, како је истакла, посљедње четири биле "пуне изузетних изазова".

Меркел је присталицама поручила да жели да "придобије назад гласаче АфД" тако што ће решавати проблеме земље и позабавити се њиховим разлозима за забринутост.

Шулц признао изборни пораз

Главни противкандидат канцелара Ангеле Меркел на данашњим изборима и лидер Социјалистичке партије /СПД/ Мартин Шулц признао је изборни пораз.
Према пројекцијама њемачких емитера "АРД" и "ЗДФ", Шулцов СПД остварио је најгори изборни резултат у послијератном периоду у Њемачкој са освојених 20 до 21 одсто гласова.

Шулц је својим присталицама рекао да је данас "тежак и горак дан" и да су изгубили савезне изборе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана