Merkel: Svi imaju šansu da postanu članovi EU

Agencije
Merkel: Svi imaju šansu da postanu članovi EU

Berlin - Njemačka kancelarka Angela Merkel, izjavila je da je ideja njene vlade bila da okupi predstavnike zemalja Balkana u Berlinu kako bi se pokazalo kako se od situacije ''jedni protiv drugih'' došlo do sadašnje ''jedni sa drugima''.

Merkelova je, kako se naovdi u saopštenju iz njemačke vlade, uvjerena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

To je, prema njenom čvrstom ubjeđenju, jedino i bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva.

"To znači, svi imaju šansu da postanu članovi EU'', izjavila je Merkelova povodom konferencije na kojoj delegaciju Srbije predvodi predsjednik vlade Aleksandar Vučić.

U saopštenju njemačke vlade kaže se i da je današnja konferencija u Kancelarskoj službi nastavak samita u Dubrovniku, na kojem je Merkelova u julu učestvovala.

''Cilj inicijative je da se ojača evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za privredni i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regionu'', navodi se u saopštenju njemačke vlade.

Pusić: Berlinski sastanak je buđenje interesa EU za zemlje regije  

Hrvatska ministrica spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić uoči Berlinskog sastanka poručila je kako ovaj sastanak znači ponovno buđenje njemačkog interesa, te sigurnost da napredak zemalja regije prema evroatlantskim integracijama neće biti marginaliziran i zaboravljen, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

"Želimo da regija, u uvjetima kada su krizna žarišta drugdje, na južnom Mediteranu i u istočnom susjedstvu, ostane na dnevnom redu Europske unije i zemalja članica jer smatramo da proces reformi i proces približavanja članstvu EU i NATO-u nije završen i bilo bi štetno regiju marginalizirati", izjavila je ministrica Pusić.

Naglasila da je Berlinski satanak pozitivan pokazatelj odnosa prema jugoistočnoj Europi.

"Ne očekujem konkretne odluke vezane uz neke projekte, ali očekujem neku vrstu inventure tipova projekata i formata o kojima bi se moglo u budućnosti razgovarati. Očekujem da se duh interesa za jugoistočnu Europu prenese na institucije EU i na novu Europsku komisiju, jer se sastanak odigrava uoči sastanka Europskog vijeća na kojem će se odlučiti o novom predsjedniku EK, te o novom predstavniku ili predstavnici", izjavila je Pusić.

Pusić je istaknula kako je Njemačka nakon dugo vremena pokazala aktivni interes za regiju te da je to važno i dobro, ali je odbila karakterizaciju da Njemačka pokušava procese u regiji nadzirati ili kontrolisati.

"Hrvatska članstvom u EU i NATO-u nije prestala biti dio regije, naše susjedstvo je pitanje naše vlastite stabilnosti. Mi smo vrlo aktivni u podsticanju susjednih država u provođenju reformi. Samom činjenicom da smo postigli članstvo u EU, pokazujemo da zemlje u ovoj regiji mogu biti uspješne i mogu postići taj cilj", poručila je Pusić i dodala da je Hrvatska ima važnu ulogu, sa svim zemljama ima postignute sporazme o europskoj ili euroatlantskoj suradnji.

Hrvatska je u proteklom periodu u zemljama regije pomogla edukovati preko 5.000 državnih službenika o članstvu u EU.

"Nema stabilne kuće u nestabilnom susjedstvu. Da bi to osigurali dugoročno, treba osigurati stabilnost i sigurnost okruženja i energetsku neosvisnost", poručila je Pusić.

Ubrzati reforme u okviru regionalne saradnje 

Njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da će na sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana u Berlinu biti riječi o pitanjima koja su presudna za brzinu i uspjeh približavanja zapadnog Balkana EU.

Štajnmajer je uoči sastanka, koji se održava u okviru konferencije o zapadnom Balkanu, najavio da će biti riječ i o tome kako zemlje u okviru regionalne saradnje mogu ubrzati potrebne reforme. 

"Drago mi je što moje kolege iz svih zemalja zapadnog Balkana i drugi aktivni partneri dolaze u Berlin. Ova konferencija podvlači da se Njemačka i dalje sa velikim zalaganjem angažuje za cijeli region", rekao je Štajnmajer. 

On je istakao da ovaj sastanak potvrđuje opredjeljenost Njemačke za EU perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana.

"Osvrćući se posebno na aktuelne međunarodne krize u našem susjedstvu, želim se konsultovati sa mojim kolegama o tome, kako snažnijom jedinstvenom evropskom spoljnom politikom možemo ilustrovati zajedničke evropske vrijednosti i interese", rekao je njemački šef diplomatije. 

U okviru konferencije o zapadnom Balkanu, koju organizuje Vlada Njemačke, Štajnmajer će od 15.00 časova u svojoj rezidenciji primiti na konsultacije ministre spoljnih poslova, kao i jednog člana Evropske komisije, saopšteno je iz njemačke Ambasade u BiH. 

Štajnmajer u vili "Borsig" očekuje dolazak ministara inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, Srbije Ivice Dačića, Slovenije Karla Erjaveca, Albanije Ditmira Bušatija, Hrvatske Vesne Pusić, Makedonije Nikole Poposkog, Crne Gore Igora Lukšića, te samoproglašenog Kosova Envera Hoksaja. 

Na sastanak su pozvani i austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc i evropski komesar za proširenje EU Štefan File.

Nakon konsultacija u vili "Borsig", ministri spoljnih poslova će od 18.00 časova učestvovati u programu konferencije u kancelariji njemačkog kancelara.   

Prije sastanka razgovarali su predsjedavajući Savjeta ministara  BiH Vjekoslav Bevanda i Aleksandar Vučić, srbijanski premijer.

Tokom susreta Bevanda i Vučić razgovarali su o današnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu i razmijenili stavove o odnosima u regiji. Sastanku je prisustvovao i Ivica Dačić, šef srbijanske diplomatije.

 Petrič: Promjene će u BiH doći veoma brzo 

Gostujući u emisiji „Danas" Radija Bosne i Hercegovine, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič iznio je glavne poruke konferencije u Berlinu i ciljeve tzv. novog pristupa Njemačke i Evropske unije (EU) rješavanju krize u regionu, a posebno u BiH. 

''Nije moguće napraviti lakši put u EU jer onda nećete biti u stanju preuzeti pozitivne elemente iz članstva u EU. Prvo morate uspostaviti funkcionalnu vlast. Država ne može sebi dopustiti vlade koje plaćaju, a koje su prvenstveno birokratske, komplicirane, I koje ne pomažu razvoj privrede jer je previše prepreka za razvoj'',  kazao je Petrič. 

Dodao je da je to ono što mora doći iz BiH uz pomoć EU te da će konferencija u Berlinu poslati veoma snažnu poruku regiji i BiH posebno. 

'' Ne postoji mogućnost da se nastavi kao do sada. Čak i ako naredni izbori ne donesu promjene, uvjeravam vas da će promjene d oći u BiH veoma brzo'', poručio je Petrič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana