Merkel: BiH napravila napredak na putu ka EU

Glas Srpske
Merkel: BiH napravila napredak na putu ka EU

Berlin - Njemački kancelar Angela Merkel smatra da je BiH napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama, dodavši da ne želi da čuje da u BiH nema dogovora o nastavku tog puta.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, Merkelova je na konferenciji za novinare rekla da podržava sve pozitivne procese koji se dešavaju u BiH i ponudila svu moguću pomoć svoje zemlje.


"Njemačka će učiniti sve da pomogne BiH na njenom putu, kako finansijski, tako i u drugom obliku", kaže Merkelova.

Ona smatra da je njemačko-britanska inicijativa omogućila značajan napredak BiH, ali da pred BiH ima još puno posla koji nije jednostavan.

"Želim da zahvalim članovima Predsjedništva BiH što su uvijek pokazivali da žele da rade zajedno i uklone probleme na tom putu", dodala je Merkelova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je zahvaljujući njemačko-britanskoj incijativi put BiH pokrenut prema EU.

Izetbegović je zamolio Merkelovu da Njemačka pomogne BiH kako bi se zemlja nosila sa konkurencijskim pritiskom koji nosi prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/.

Prema njegovom mišljenju, stvara se virtuelni problem u vezi sa SSP-om s obzirom na to da je BiH, kako je rekao, dobila ponudu od EU kakvu do sada nijedna zemlja nije dobila.

"Problem je daleko manje nego što se predstavlja. Zamolio sam Merkelovu da Njemačka pomogne finansijski da se taj udar podnese. Nadam se da će doći do zrelih odluka nas lidera i da ćemo uspjeti da BiH konačno dobije svoj upitnik", rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana