Мектићу прихватљиво и насиље у борби за власт

Ведрана Кулага
Мектићу прихватљиво и насиље у борби за власт

Бањалука - Министар безбједности БиХ и члан Главног одбора СДС-а Драган Мектић изјавио је јуче да је за то да се у Српској догоди македонски сценарио, а из владајуће коалиције су му поручили да Српској не треба ништа што подразумијева насиље.

Македонска опозиција дошла је на власт послије дугог периода сукоба, протеста и блокаде институција и уз свесрдну подршку Запада. Говорећи о прошлоседмичним немилим дешавањима у Народној скупштини РС и новим методима борбе опозиције, која је физички блокирала рад парламента, Мектић је рекао да је за македонски сценарио у РС, јер би донио демократију и владавину права.

- Македонски сценарио је да су били парламентарни избори, да је Зоран Заев побиједио на изборима, обезбиједио већину и затражио мандат за састав Владе, али му га предсједник није хтио дати. И онда се догодио народ који је извршио притисак да буде именован човјек који има већину. Заев је формирао Владу. У чему је споран македонски сценарио? Да ли је проблем што је македонска опозиција била нападнута и што је Заев добио осам расјекотина на глави? Је ли то македонски сценарио што је добио батине као побједник на изборима - казао је Мектић.

Додао је да је у Македонији побиједила демократија и да је нова влада успостављена на цивилизован начин послије чега је земља кренула у рјешавање стратешких питања.

- Хајде да и ми имамо такав сценарио па да рјешавамо питања наше изолације, дефицита, криминала... Дајте нам Божији, какав год сценарио, само да овдје побиједи демократија, развој и борба против криминала и корупције - навео је Мектић.

Он је устврдио да је у Народној скупштини РС и изван ње на дан када је опозиција изразила бунт било око 150 полицајаца и упитао министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача, чија је смјена или оставка један од услова опозиције, да ли је планирао да се са опозицијом обрачунава оружјем.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да западни центри желе да преко опозиције у Српској изазову велике нереде прије избора како би спријечили доношење одлуке о војној неутралности РС која је у припреми. Додик је додао да је сценарио да буде дестабилизована РС и да се наметне потреба да се договара о посебним условима за изборе.

- РС, то сви знају, не желе многи фактори, па и неки јаки у свијету. Дио западне међународне заједнице никада није одустао да јој одузму снагу и идентитет, карактер и статус - рекао је Додик.

На Мектићеве наводе реаговао је потпредсједник парламента РС и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић.

- Нећемо дозволити да се хаос нестабилности из Парламента БиХ и институција у Сарајеву пренесе у Бањалуку. Македонски сценарио је једино могућ у Савјету министара БиХ. Једино се тамо не зна ко кога надгласава, ко је већина, ко мањина и шта раде безбједносне и тужилачке службе - рекао је Стевандић.

Министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да му није јасно на шта мисле Додик и премијерка Жељка Цвијановић када користе израз македонски сценарио у изјавама о опозицији.

- У Македонији је нереде направила владајућа структура. Надам се да ће све на миру да се оконча, али то њихово понашање показује да су изгубили компас - додао је Црнадак.

Предсједник НДП-а Драган Чавић каже да је опредјељење опозиције да политичку борбу води у Скупштини без силе.

- Више ништа неће бити као што је некада било у парламенту гдје власт ради незаконито - рекао је Чавић.

Бивши функционер НДП-а, а сада координатор за формирање "Снаге Херцеговине" Слободан Шараба је истакао да опозиција прави грешке и да је потврдио лоше мишљење о Чавићу.

- Став опозиције је потпуно погрешан и лоше је када опозиција почне да показује снагу мишићима - каже Шараба.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да ће посланици опозиције на наредној сједници парламента бити у сали и наставити инсистирати на легитимним захтјевима.

- Ми смо у парламенту и из њега не идемо. Нас из парламента могу само изнијети - поручио је Бореновић.

Уставни суд и блокада

У опозицији су најавили да ће у Уставном суду покушати да оборе све одлуке које је Народна скупштина донијела на посљедњем засједању, а предсједник парламента Недељко Чубриловић јуче им је поручио да су они прекршили Пословник о раду физички ометајући одржавање сједнице.

- Пословник су кршили опозиционари, којима је изречена мјера да не могу присуствовати сједници, јер су физички ометали њено одржавање - рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана