Мектићу партнери поручили да се бави својим послом

Свјетлана Тадић
Мектићу партнери поручили да се бави својим послом

Бањалука - Осуде изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића из СДС-а да су Срби у Сребреници починили геноцид и да то треба и да признају редале су се и јуче као на траци, а чак су га и страначке колеге и коалициони партнери позвали да ради свој посао умјесто што износи такве квалификације.

Мектић је у интервјуу за издање загребачког "Вечерњег листа" за БиХ рекао да Срби морају проживјети катарзу и признати геноцид над Бошњацима у Сребреници. Иако је покушао да то демантује, његове ријечи је потврдио аудио-запис разговора.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ и Мектићев страначки колега Мирко Шаровић казао је да у таквим ставовима треба бити врло јасан и прецизан.

- То је веома осјетљиво. Лично се клоним тога да коментаришем судске пресуде, а то предлажем и својим колегама и пријатељима. Ја такво питање не бих коментарисао - рекао је Шаровић.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС Мирослав Брчкало истиче да политичари морају водити рачуна о томе шта говоре.

- Нисам Мектићев ни портпарол, ни адвокат, нити неко ко ће се бавити истраживањем шта је он рекао и како га је неко разумио - рекао је Брчкало.

Предсједник СРС-а РС Миланко Михајлица сматра да свако треба да се бави својим послом.

- Мектић прије свега треба да се бави пословима безбједности. Овакве врсте тема треба оставити онима који у суштини познају историјске чињенице - каже Михајлица.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић најоштрије је осудио изјаву министра.

- За то нема никаквог оправдања. Посљедњих двадесетак година ми је преко главе људи који су стотинама километара далеко од Сребренице, а причају о њој - рекао је Вишковић.

Предсједник СП-а Петар Ђокић оцијенио је да је Мектићева изјава штетна.

- Свако ко стоји иза микрофона мора водити рачуна шта говори - рекао је Ђокић, додавши да ће осим РС штету од такве изјаве имати и Мектић и његова странка.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да Мектић покушава да судску пресуду о Сребреници стави у контекст холокауста, што је незабиљежено у историји.

- Оно што су некада други покушавали да ураде Српској, данас ради Савез за промјене - казао је Стевандић.

Шефица Клуба посланика ДНС-а у парламенту РС Споменка Стевановић истакла је да сви знају да је у Сребреници почињен злочин, али не геноцид и да српски народ не бјежи од признавања злочина и кажњавања злочинаца.

Чавка

Посланик Коалиције "Домовина" у Народној скупштини РС Адмир Чавка рекао је да није добро да се Сребреница користи у популистичке и предизборне сврхе, а да сви заборављају жртве и људе који тамо тешко живе.

- Провлачење Сребренице у медијима је злоупотреба људи који тамо живе и који су погинули - казао је Чавка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана