Мектићева листа опасних људи без доказа о пријетњама

Ведрана Кулага
Мектићева листа опасних људи без доказа о пријетњама

Сарајево - Министарство безбједности БиХ означило је као безбједносну пријетњу више удружења и лица из Српске, Србије и Русије из којих поручују да је то урађено без икаквих аргумената и доказа, јер никада никога нису угрозили.

Портал Индеџ.ба објавио је да су у информацији Министарства безбједности БиХ, сачињеној на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција, као пријетња наведени Равногорски покрет, руски Мото-клуб "Ноћни вукови", Руско удружење ветерана "Наследници побједе за Балкан" те удружења "РС - Част отаџбине" из Београда и "Ветерани РС". Када је ријеч о појединцима, ту су предсједник "Ветерана" Душко Вукотић, аналитичари Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић и Мирослав Лазански, вођа "Ноћних вукова" Александар Залдастанов Хирург и вођа огранка ове организације у Србији Саша Савић којима је недавно забрањен улазак у БиХ.  Према наводима портала, на листи су и предсједник Равногорског покрета Предраг Богићевић, војвода Славко Алексић те Мирко Велимировић звани Пајо, Александар Синђелић и Андрија Мандић.

Информација о организацијама, формацијама и појединцима који представљају безбједносну пријетњу по БиХ достављена из Министарства безбједности на чијем је челу Драган Мектић Заједничкој комисији Парламента БиХ за одбрану и безбједност и има ознаку тајно.

Вукотић сматра да је Мектић највећа пријетња по безбједност БиХ, јер неаргументовано говори о удружењима из Српске.

- Ако је та информација тачна, да су као највећа пријетња по безбједност БиХ означена удружења и појединци из Српске, онда се може рећи да је БиХ сигурно најбезбједније мјесто у свијету - истакао је Вукотић. Сматра да би о свему требало да расправља Народна скупштина РС.

Саша Савић каже да је овај извјештај брука и срамота.

- Нека се они воде нашим делима, па нека нам по томе суде. Никога не провоцирамо, нити угрожавамо ничију националну безбедност. Свима желимо да пружимо прилику да нас боље упознају, да разговарамо, да радимо на теми мира и слоге - рекао је Савић.  Каже да не зна због чега неко жели да наруши њихов углед.

- Коме је циљ да наруши углед председника Русије? Коме је у интересу да наруши углед председнику Српске Милораду Додику? Па Америци и НАТО лобистима те онима који су нас вечито тровали и завађали - рекао је Савић који најављује и тужбу те тражи писане одговоре на питања због чега га враћају са границе и по којој основи изазива пријетњу. Напомиње да "ноћни вукови", са којима се и сам Мектић фотографисао, обилазе цркве, манастире и културно-историјске споменике.

- Ако хоће да ме затворе, нека. И то је за људе. Хоћу да истерам правду - закључио је Савић. 

Огранак руског мото-клуба "Ноћни вукови" у Српској већ је најавио тужбу против Мектића и других."

Ћеранић истиче да се, ако су наводи из информације тачни, мора поставити питање на основу којих критеријума је прављена листа за одстрел.

- Да ли су се састала тројица - Мектић, директори СИПА и ОБА Перица Станић и Осман Мехмедагић Осмица и "хајмо овог или оног због онога, овога". Шта се мени ставља на терет? Био сам у бројним емисијама, и са самим Мектићем, гдје сам указивао на безбједносне пријетње и неки на које сам указивао, као што је клуб "Црна муња" су на листи, а сад и ја са њима. То је списак људи које треба ућуткати, а друге заплашити - казао је Ћеранић. Додао је да има утисак да је ово пробни балон за нове листе и да би неким људима била ускраћена кандидатура на изборима.

- Мислим да је Додик највећа мета, а ја бих волио од Мектића чути образложење за наведено. Зар постоји већа безбједносна пријетња од Мектића - упитао је Ћеранић.

Галијашевић наглашава да ове организације никада у свом дјеловању никога нису убиле, нити било шта друго урадиле.

- Говори се о организацијама у Српској, а истовремено се на консолидованој листи Савјета безбједности УН налази пет организација из БиХ повезаних са терористичким нападом у САД 11. септембра, убиствима у свијету, прањем новца због финансирања тероризма, а сви знамо и колики проблем у БиХ су вехабијске комуне и параџемати - каже Галијашевић.

Мектић каже да нико нема приступ повјерљивим информацијама које су под ознаком тајности.

- Нико не може да се позове на информације под ознаком тајности којима нема приступ. Никада нисам чуо за овај портал и све што се жели писати може само да се конструише мимо мене. Ја се држим закона. Ко поступи противно Закону о заштити тајних података чини кривично дјело и ко воли нек изволи - нагласио је Мектић.

Главна и одговорна уредница портала Индеџ.ба Едина Латиф каже да су имали увид у информацију, а да је њену тајност нарушио Мектић.

- Он изађе са подацима који су тајни. Што би он имао право износити те податке, а новинари не би. Све што је наведено у тексту  пише у информацији министарства за коју сматрам и да је урађена на основу писања медија, а не на основу обавјештајних података. Информација је класичан дилетантизам, направљена лаички - навела је Латифова.

Федерација

На попису су и браћа Нермин и Армин Ћулум из Санског Моста, који је на челу Спортског клуба "УТ". Двојица браће на челу су и бајкерске организације "Јунајтед трибјунс".

Полицијско-обавјештајне агенције у БиХ означиле су као безбједносну пријетњу и Удружење грађана "Аскери" које се доводи у везу са ратним командантом Армије РБиХ у Сребреници Насером Орићем и сарађује са удружењима "Понос" из Грачанице, "Свјетло" из Маглаја и са Сафетом Кудузовићем. На списку је и Ер Софт клуб из Цазина "Црна муња", за који је наведено да има војну и полицијску обуку.

Безбједносна пријетња по БиХ је, према Министарству безбједности, и Удружење "Зелене беретке" које је 7. децембра 2017. године поручило члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговућу да "100.000 војника стоји иза њега".

Опасност по безбједност у БиХ представља и сајбер-криминал и ширење говора мржње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана