Mektićev savjetnik žmurio na ratne zločine nad Srbima

Goran Maunaga
Mektićev savjetnik žmurio na ratne zločine nad Srbima

Sarajevo - Zlatko Miletić bio je komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Novo Sarajevo 1992. godine kada su nad Srbima u Pafalićima i Velešićima, koji su bili u zoni odgovornosti te stanice, počinjeni ratni zločini, ali to ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću nije smetalo da ga imenuje za svog savjetnika.

Prema podacima Instituta za nestala lica BiH i udruženja nestalih, u Pofalićima i Velešićima je pobijeno nekoliko desetina civila srpske nacionalnosti, mještana tih naselja. U napadu na Pofaliće 16. maja 1992. godine na desetine Srba je likvidirano, na stotine zlostavljano, a više od 500 srpskih kuća zapaljeno. Kada su etnički očišćeni Pofalići, na red su došli Velešići, u kojima su počinjeni monstruozni zločini. Najdrastičniji primjer je ubistvo šestočlane porodice Ristović 8. jula 1992. godine. Poslije masakra nad porodicom Ristović, cjelokupno srpsko stanovništvo iz Velešića krenulo je u zbjeg, ali ih je kod preduzeća "Plin", uz prijetnju oružjem, vojna i civilna policija prisilila da se vrate kućama garantujući da će biti zaštićeni. Teror je, međutim, nastavljen.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Milan Mandić kaže da je Miletić trebalo da odgovara za zločine počinjene nad Srbima po komandnoj odgovornosti.

- On nije ništa preduzeo da zločini budu spriječeni i da izvršioci budu kažnjeni. Miletić treba da odgovara i za ubistvo policajca u SJB Novo Sarajevo pred početak rata. Ubio ga je kolega musliman, a o tome nikada nije sačinjena ni zabilješka, nisu izvršene provjere ni pokrenuta istraga - kaže Mandić.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je nedavno da nijedan ratni komandir i načelnik SJB i CJB u Srpskoj nije poslije rata ostao na funkciji i da su mnogi od njih odgovarali za ratne zločine po komandnoj odgovornosti, dok to u FBiH nije slučaj.

Mektić je potvrdio da je Miletić njegov savjetnik tvrdeći da se radi o sposobnom i kvalitetnom kadru.

- Ja radim u interesu cijele BiH. Nisam nacionalista koji šikanira ljude po nacionalnoj osnovi. Ako je neko kvalitetan da radi neki posao, taj će raditi u mom kabinetu i biti savjetnik - rekao je Mektić.

Predmet o zločinima u Pofalićima i još nekim povezanim lokacijama otvoren je još 2007. godine. Istraga navodno još traje, ali optužnica nikada nije podignuta. Za zločine počinjene nad Srbima u sarajevskim naseljima Gornji i Donji Pofalići i Velešići CJB Istočno Sarajevo je u junu 2005. godine Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnio dopunjeni izvještaj protiv 25 lica, a predmet je kasnije proslijeđen Tužilaštvu BiH, u kojem nisu željeli da govore o tom slučaju.

Naser Orić

Zlatko Miletić je kao savjetnik Dragana Mektića bio aktivno uključen i u izručenje ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića BiH kada je u Švajcarskoj bio uhapšen na osnovu potjernice iz Srbije.

- Pružao je podršku Orićevom advokatu Vasviji Vidović koja je dolazila na sastanke kod predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da bi sa nivoa BiH bila pružena podrška za Orićevo oslobađanje i povratak u BiH - kaže naš sagovornik iz Ministarstva bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana