Мектићев савјетник жмурио на ратне злочине над Србима

Горан Маунага
Мектићев савјетник жмурио на ратне злочине над Србима

Сарајево - Златко Милетић био је командир Станице јавне безбједности (СЈБ) Ново Сарајево 1992. године када су над Србима у Пафалићима и Велешићима, који су били у зони одговорности те станице, почињени ратни злочини, али то министру безбједности БиХ Драгану Мектићу није сметало да га именује за свог савјетника.

Према подацима Института за нестала лица БиХ и удружења несталих, у Пофалићима и Велешићима је побијено неколико десетина цивила српске националности, мјештана тих насеља. У нападу на Пофалиће 16. маја 1992. године на десетине Срба је ликвидирано, на стотине злостављано, а више од 500 српских кућа запаљено. Када су етнички очишћени Пофалићи, на ред су дошли Велешићи, у којима су почињени монструозни злочини. Најдрастичнији примјер је убиство шесточлане породице Ристовић 8. јула 1992. године. Послије масакра над породицом Ристовић, цјелокупно српско становништво из Велешића кренуло је у збјег, али их је код предузећа "Плин", уз пријетњу оружјем, војна и цивилна полиција присилила да се врате кућама гарантујући да ће бити заштићени. Терор је, међутим, настављен.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Мандић каже да је Милетић требало да одговара за злочине почињене над Србима по командној одговорности.

- Он није ништа предузео да злочини буду спријечени и да извршиоци буду кажњени. Милетић треба да одговара и за убиство полицајца у СЈБ Ново Сарајево пред почетак рата. Убио га је колега муслиман, а о томе никада није сачињена ни забиљешка, нису извршене провјере ни покренута истрага - каже Мандић.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је недавно да ниједан ратни командир и начелник СЈБ и ЦЈБ у Српској није послије рата остао на функцији и да су многи од њих одговарали за ратне злочине по командној одговорности, док то у ФБиХ није случај.

Мектић је потврдио да је Милетић његов савјетник тврдећи да се ради о способном и квалитетном кадру.

- Ја радим у интересу цијеле БиХ. Нисам националиста који шиканира људе по националној основи. Ако је неко квалитетан да ради неки посао, тај ће радити у мом кабинету и бити савјетник - рекао је Мектић.

Предмет о злочинима у Пофалићима и још неким повезаним локацијама отворен је још 2007. године. Истрага наводно још траје, али оптужница никада није подигнута. За злочине почињене над Србима у сарајевским насељима Горњи и Доњи Пофалићи и Велешићи ЦЈБ Источно Сарајево је у јуну 2005. године Окружном тужилаштву Источно Сарајево поднио допуњени извјештај против 25 лица, а предмет је касније прослијеђен Тужилаштву БиХ, у којем нису жељели да говоре о том случају.

Насер Орић

Златко Милетић је као савјетник Драгана Мектића био активно укључен и у изручење ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића БиХ када је у Швајцарској био ухапшен на основу потјернице из Србије.

- Пружао је подршку Орићевом адвокату Васвији Видовић која је долазила на састанке код предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да би са нивоа БиХ била пружена подршка за Орићево ослобађање и повратак у БиХ - каже наш саговорник из Министарства безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана