Mektić vježba sa komandirom Armije RBiH

Goran Maunaga
Mektić vježba sa komandirom Armije RBiH

Sarajevo - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić fotografisao se u fitnes centru u ilidžanskom hotelu "Terme" sa ratnim komandirom čete Vojne policije u ozloglašenoj jedinici Armije RBiH "Crni labudovi" Zejdom Dukmenićem.

Dukmenić je tokom rata bio i komandant kampa za obuku u Dobrinju kod Visokog za koji postoje tvrdnje da su u njemu obučavani islamski teroristi. Postoje tvrdnje da je bio i jedan od glavnih instruktora u tom kampu za obuku terorista.

Iako postoje dokazi da su pripadnici "Crnih labudova" tokom rata izvršili brojne ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilnim stanovništvom, skoro niko od njih nije odgovarao zato što je ta jedinica imala poseban status u okviru Armije RBiH i bila direktno podređena prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i lideru SDA Aliji Izetbegoviću, te zbog poznate opstrukcije i selektivnosti u radu pravosudnih organa. Dukmenić je bio tjelohranitelj Alije Izetbegovića, a i danas je tjelohranitelj porodice Izetbegović.

Mektić redovno odlazi u fitnes centar u ilidžanskom hotelu "Terme", a pojedini mediji tvrde da je Dukmenić, koji je i vlasnik i glavni instruktor u tekvondo akademiji, njegov lični trener.

Dukmenić je izjavio da je prijatelj sa Mektićem.

- S Mektićem sam fotografisan mojim mobilnim telefonom u mom fitnes centru, odakle se i poznajemo. Nemamo nikakve poslovne aranžmane osim toga što sam dugogodišnji sportista. Nemam ničeg dodirnog sa Mektićevim poslom - kaže Dukmenić.

Kaže da Mektića smatra otvorenom i iskrenom osobom, da ga vidi kao vrijednog čovjeka koji želi dobrobit BiH i koji se bori protiv društvenih anomalija poput kriminala.

- Simpatišem ga kao običan građanin, i zato sam tražio da se fotografišemo - rekao je Dukmenić.

On je odbacio tvrdnje da je povezan sa ratnim zločinima.

- Neko bi za 20 godina pokrenuo neku istragu i proces protiv mene da je  istina ono što o meni pišu. U toku rata sam bio na komandnim pozicijama, ali je sve transparentno. Tekstovi protiv mene su objavljeni kada sam bio projekt menadžer jedne firme koja gradi mini-hidrocentrale - rekao je Dukmenić i potvrdio da mu je ranije bilo ime Željko i da je na islam prešao 1990. godine.

Mektić, međutim, tvrdi da uopšte ne poznaje Dukmenića i da se s njim slučajno fotografisao na njegov zahtjev.

- To je fotografisano u fitnes centru "Terme" na Ilidži u koji idem deset godina. To nije njegov fitnes klub, a kamoli da mi je on trener. Baš mi nije djelovao kao sposoban, debeo je i nezgrapan.  Ja sam tog čovjeka taj dan vidio prvi i zadnji put. Prišao mi je i pitao možemo li da se fotografišemo - tvrdi Mektić.

Napad na Vučića

Mediji u Srbiji izvještavali su da je napad na tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 11. jula 2015. godine u Potočarima organizovalo udruženje boraca "Crni labudovi" uz podršku i pomoć državnih struktura u BiH. Navodili su da je oko 30 pripadnika tog udruženja bilo raspoređeno duž trase u Potočarima kojom je trebalo da prođe Vučić i da je očigledno da je napad bio detaljno isplaniran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana