Мектић вјежба са командиром Армије РБиХ

Горан Маунага
Мектић вјежба са командиром Армије РБиХ

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић фотографисао се у фитнес центру у илиџанском хотелу "Терме" са ратним командиром чете Војне полиције у озлоглашеној јединици Армије РБиХ "Црни лабудови" Зејдом Дукменићем.

Дукменић је током рата био и командант кампа за обуку у Добрињу код Високог за који постоје тврдње да су у њему обучавани исламски терористи. Постоје тврдње да је био и један од главних инструктора у том кампу за обуку терориста.

Иако постоје докази да су припадници "Црних лабудова" током рата извршили бројне ратне злочине над српским и хрватским цивилним становништвом, скоро нико од њих није одговарао зато што је та јединица имала посебан статус у оквиру Армије РБиХ и била директно подређена првом предсједнику Предсједништва РБиХ и лидеру СДА Алији Изетбеговићу, те због познате опструкције и селективности у раду правосудних органа. Дукменић је био тјелохранитељ Алије Изетбеговића, а и данас је тјелохранитељ породице Изетбеговић.

Мектић редовно одлази у фитнес центар у илиџанском хотелу "Терме", а поједини медији тврде да је Дукменић, који је и власник и главни инструктор у теквондо академији, његов лични тренер.

Дукменић је изјавио да је пријатељ са Мектићем.

- С Мектићем сам фотографисан мојим мобилним телефоном у мом фитнес центру, одакле се и познајемо. Немамо никакве пословне аранжмане осим тога што сам дугогодишњи спортиста. Немам ничег додирног са Мектићевим послом - каже Дукменић.

Каже да Мектића сматра отвореном и искреном особом, да га види као вриједног човјека који жели добробит БиХ и који се бори против друштвених аномалија попут криминала.

- Симпатишем га као обичан грађанин, и зато сам тражио да се фотографишемо - рекао је Дукменић.

Он је одбацио тврдње да је повезан са ратним злочинима.

- Неко би за 20 година покренуо неку истрагу и процес против мене да је  истина оно што о мени пишу. У току рата сам био на командним позицијама, али је све транспарентно. Текстови против мене су објављени када сам био пројект менаџер једне фирме која гради мини-хидроцентрале - рекао је Дукменић и потврдио да му је раније било име Жељко и да је на ислам прешао 1990. године.

Мектић, међутим, тврди да уопште не познаје Дукменића и да се с њим случајно фотографисао на његов захтјев.

- То је фотографисано у фитнес центру "Терме" на Илиџи у који идем десет година. То није његов фитнес клуб, а камоли да ми је он тренер. Баш ми није дјеловао као способан, дебео је и незграпан.  Ја сам тог човјека тај дан видио први и задњи пут. Пришао ми је и питао можемо ли да се фотографишемо - тврди Мектић.

Напад на Вучића

Медији у Србији извјештавали су да је напад на тадашњег премијера, а садашњег предсједника Србије Александра Вучића 11. јула 2015. године у Поточарима организовало удружење бораца "Црни лабудови" уз подршку и помоћ државних структура у БиХ. Наводили су да је око 30 припадника тог удружења било распоређено дуж трасе у Поточарима којом је требало да прође Вучић и да је очигледно да је напад био детаљно испланиран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана