Mektić slabi rad policijskih agencija

Željka Domazet
Mektić slabi rad policijskih agencija

Sarajevo - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić u posljednje vrijeme postupcima i izjavama upliće se i utiče na rad policijskih agencija čime slabi njihov rad. Posljednji propust imao je u četvrtak na sjednici Predstavničkog doma Parlamentu BiH, kada je najavio velika hapšenja i rekao da je Nezavisni odbor te institucije "leglo političkog uticaja", smatraju njegovi prvi saradnici.

Njegov zamjenik Mijo Krešić izjavio je za "Glas Srpske" da to nije dobar način rada.

- Iz Ministarstva bezbjednosti se ne mogu najavljivati hapšenja, jer to nije njegova nadležnost - kategoričan je Krešić.

Njegovo mišljenje dijeli i Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, koja je u prošlom mandatu predsjedavala Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta. Ona ističe da Mektić želi da krene sa "velikim hapšenjima" i da smjenjuje sve one koji se suprotstave njegovoj misli i djelu.

- Nezavisni odbor je formirao Parlament da kao nezavisno tijelo obavlja izbor direktora i zamjenika direktora policijskih agencija i njihovu smjenu. Način na koji se ministar bezbjednosti upetljao u rad bezbjednosnih agencija pokazuje sav jad u kome se nalazi sistem bezbjednosti u BiH - naglasila je Majkićeva. Smatra da je Mektićev cilj da iznudi od Parlamenta da mu da ovlašćenja koja mu po zakonu ne pripadaju, te da uvodi reformu policije na mala vrata.

- On želi da Ministarstvo bezbjednosti preraste u MUP BiH u kome će on sprovoditi volju svoje političke partije - konstatovala je Majkićeva.

- To je ministar sa kojim nećemo napraviti veliki iskorak i nećemo doći do rješavanja krupnih bezbjednosnih problema. Sigurna sam da ćemo imati velikih problema u pokušaju da bezbjednosne agencije prilagodi sebi - smatra ona. Komentarišući Mektićeve konstatacije o radu Nezavisnog odbora, kazala da je to primjer kako se izvršna vlast petlja u rad nezavisnih tijela.

Krešić upozorava da za bilo kakve reforme u bezbjednosnom sektoru mora postojati politička volja da one budu sprovedene, a da ovakav kakav je sada treba poštovati.

- Bezbjednosni sektor jeste složen, ali on odražava ustavnu strukturu BiH. Takav bezbjednosni sektor je plod dogovora političkih struktura u BiH i mi to moramo poštovati. U svemu se mora pratiti ustavna struktura BiH i o eventualnoj reformi bezbjednosnog sektora moraju se slušati Republika Srpska, deset kantona i FBiH - naglasio je Krešić i dodao da ako politika da zeleno svjetlo za reformu bezbjednosnog sektora i dogovore se da se on mijenja, onda je na izvršnoj vlasti da to poštuje.

Mektić se u petak nije javljao na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana