Мектић слаби рад полицијских агенција

Жељка Домазет
Мектић слаби рад полицијских агенција

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић у посљедње вријеме поступцима и изјавама уплиће се и утиче на рад полицијских агенција чиме слаби њихов рад. Посљедњи пропуст имао је у четвртак на сједници Представничког дома Парламенту БиХ, када је најавио велика хапшења и рекао да је Независни одбор те институције "легло политичког утицаја", сматрају његови први сарадници.

Његов замјеник Мијо Крешић изјавио је за "Глас Српске" да то није добар начин рада.

- Из Министарства безбједности се не могу најављивати хапшења, јер то није његова надлежност - категоричан је Крешић.

Његово мишљење дијели и Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ, која је у прошлом мандату предсједавала Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламента. Она истиче да Мектић жели да крене са "великим хапшењима" и да смјењује све оне који се супротставе његовој мисли и дјелу.

- Независни одбор је формирао Парламент да као независно тијело обавља избор директора и замјеника директора полицијских агенција и њихову смјену. Начин на који се министар безбједности упетљао у рад безбједносних агенција показује сав јад у коме се налази систем безбједности у БиХ - нагласила је Мајкићева. Сматра да је Мектићев циљ да изнуди од Парламента да му да овлашћења која му по закону не припадају, те да уводи реформу полиције на мала врата.

- Он жели да Министарство безбједности прерасте у МУП БиХ у коме ће он спроводити вољу своје политичке партије - констатовала је Мајкићева.

- То је министар са којим нећемо направити велики искорак и нећемо доћи до рјешавања крупних безбједносних проблема. Сигурна сам да ћемо имати великих проблема у покушају да безбједносне агенције прилагоди себи - сматра она. Коментаришући Мектићеве констатације о раду Независног одбора, казала да је то примјер како се извршна власт петља у рад независних тијела.

Крешић упозорава да за било какве реформе у безбједносном сектору мора постојати политичка воља да оне буду спроведене, а да овакав какав је сада треба поштовати.

- Безбједносни сектор јесте сложен, али он одражава уставну структуру БиХ. Такав безбједносни сектор је плод договора политичких структура у БиХ и ми то морамо поштовати. У свему се мора пратити уставна структура БиХ и о евентуалној реформи безбједносног сектора морају се слушати Република Српска, десет кантона и ФБиХ - нагласио је Крешић и додао да ако политика да зелено свјетло за реформу безбједносног сектора и договоре се да се он мијења, онда је на извршној власти да то поштује.

Мектић се у петак није јављао на телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана