Мектић остао при оптужбама на рачун Хрватске

Жељка Домазет
Мектић остао при оптужбама на рачун Хрватске

Сарајево - Није посао министра да тужиоцима доставља информације, него то треба да раде безбједносне агенције, рекао је у петак министар безбједности БиХ Драган Мектић након што је у Тужилаштву БиХ испитан о наводима да Хрватска врбује вехабије из појединих комуна у БиХ.

- Улога обавјештајне службе није само да прикупља информације и податке већ да предуприједи и спријечи сваки покушај да било која страна обавјештајна служба продре у БиХ у обавјештајном смислу - рекао је Мектић.

Открио је да га је испитао тужилац Олег Чавка и да не може предвидјети како ће се цијели случај завршити.

- Зашто Тужилаштво није реаговало у ранијим случајевима? Није овдје суштина да се утврди шта се стварно догађало. Суштина је да се заштите пријатељско-родбинске везе између појединих тужилаца и актера ове приче. Да је Тужилаштво имало намјеру да нешто испита, реаговало би у сваком случају до сада. Оно све што сам рекао, ја потврђујем - казао је Мектић.

Додао је да сматра да Тужилаштво ради злонамјерно и тенденциозно.

- Није им уопште циљ да се утврди позадина, него шта је ко рекао и ко је гдје био - истакао је Мектић.

Навео је да су и високопозиционирани људи из безбједносног сектора, неки министри и замјеници министара говорили да у БиХ постоје терористички кампови, а да Тужилаштво није нашло за сходно да их испита и сазна гдје су ти кампови и да се нешто предузме.

- Ја сам потврдио легалну и легитимну активност наших безбједносних агенција и одмах су ме позвали да одговорим на питања “што је море слано, што је небо плаво”. Питали су ме откуд ми та информација и шта о њој знам - рекао је Мектић.

Казао је да као министар безбједности редовно одржава састанке са директорима безбједносних агенција и да ту размјењују информације. Мектић је навео да је испитан и о генералном конзулу Хрватске у Тузли Ивану Бандићу, као и о новинару Мати Ђаковићу, који је возио аутомобил дипломатских таблица које припадају хрватском конзулату.

- Рекао сам да имам информације и да сам видио одређене фотографије гдје је уназад неколико мјесеци Мато Ђаковић возио то возило. Он каже да је то возило узео од Бандића. Јесте узео, у четвртак га је преписао на себе кад је све то проваљено. Не смије у дипломатско возило нико да сједне осим овлашћеног дипломате. Дипломатско возило се на одређен начин третира као територија те земље. А ви дате Мати Ђаковићу да воза дипломатско возило, па може у њему радити шта хоће и како хоће - казао је Мектић, додавши да не зна да ли је у том возилу превожено оружје.

Подсјетимо, Ђаковић је демантовао повезаност са овим случајем и најавио тужбе против министра и медија који су га оптуживали.

- Он има право да се брани - казао је Мектић.

Додао је да је све почело када је предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић у јавност изнијела податак да у БиХ има 10.000 терориста, да постоје кампови и да су пријетња по регионалну стабилност и да је он то демантовао.

- Није тероризам прича за дневнополитичке потребе - рекао је Мектић.

Дипломе на свадби

Мектић је казао да му је Тужилаштво дало наредбу да достави дипломе свих руководећих радника у Министарству безбједности и агенција у саставу министарства.

- То значи да доставим дипломе 50-60 људи да би их провјеравали. Мора постојати основ сумње појединачно у сваком случају и тражити провјере. То је покушај одмазде према безбједносним агенцијама. То личи на то као да се упадне у свадбени салон и од свих сватова траже дипломе - рекао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана