Мектић након саслушања у Тужилаштву БиХ: Потврдио сам оно о чему су ме безбједносне агенције обавијестиле

Дарко Момић, avaz.ba
Мектић након саслушања у Тужилаштву БиХ: Потврдио сам оно о чему су ме безбједносне агенције обавијестиле

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, испитан је у Тужилаштву БиХ због околности на изјаве које је дао у протекла два дана, а које се односе на наводну шпијунску аферу у БиХ.

Ријеч је о Мектићевим тврдњама да су хрватски обавјештајци и дипломати покушали врбовати селефије како би преносили наоружање у месџиде у Зеничко-добојском кантону. 

Због његових изјава, али и натписа појединих медија, Тужилаштво БиХ званично је формирало предмет како би хитно провјерило све ове наводе. 

По изласку из Тужилаштва, Мектић је казао медијима да сматра да је рад Тужилаштва у овом случају био тенденциозан. 

- Сматрам да је ово тужилаштво радило злонамјерно и тенденциозно. Није им циљ био да утврде шта се догодило, већ ко је шта рекао - казао је Мектић приликом изласка из Тужилаштва БиХ. 

Подсјетио је и да су многи раније изјављивали да се у БиХ налазе терористички кампови, међутим, опет, како је казао, нико ништа није подузео. 

- Ја сам потврдио оно о чему су ме сигурносне агенције обавијестиле. У Тужилаштву су ме питали откуд ми ове информације, а само сам их подсјетио да сам ја министар сигурности Босне и Херцеговине те да ме надлежне агенције свакоднево обавјештавају о овим и сличним активностима - казао је Мектић.

На крају је додао да се у Тужилаштву желе заштитити пријатељско-родбинске везе с тужиоцима и актерима цијеле приче.

Сарајевски портал “Журнал.инфо” је објавио, а министар безбједности БиХ потврдио да су хрватски обавјештајци били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ дјелују наоружане групе радикалних исламиста како би биле оправдане раније изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић да је “БиХ легло тероризма”. Мектић је као особе директно умијешане у ове активности прозвао генералног конзула Хрватске у Тузли Ивана Бандића, те новинара РТРС-а Мату Ђаковића, а “Журнал.инфо” је навео да је са свиме био упознат Мектићев замјеник Мијо Крешић.

Драган Мектић је јуче изјавио да су задокументована сазнања да хрватска служба ради на врбовању држављана БиХ, за шта је ангажован хрватски конзул у Тузли Иван Бандић, те још одређени број лица. Након што је Тужилаштво БиХ саопштило да ће га позвати на разговор због изјава које је дао, Мектић је поручио да не вјерује да ће тужилаштво ишта урадити.

- Тужилаштво стално отвара неке предмете, а ниједан нису довели до краја. Не треба мене да позивају на разговор, нека се обрате надлежним безбједносним агенцијама у БиХ да им се достави информација и документација о свему томе. То су радиле наше агенције, дошле до таквих информација и сазнања. Није Драган Мектић битан у тој читавој причи него је битан покушај стране службе да врбује одређене људе у БиХ који би за рачун страних служби одрадили одређени посао. То је удар на интегритет БиХ у смислу да би се потврдиле неке тезе које су пласиране изван БиХ и да би се испоставило да то што је причала предсједница Хрватске није била измишљена прича. Ја сам рекао да би то био посљедњи ексер који је требало закуцати у БиХ и рећи “да, БиХ је држава тероризма и екстремизма” - рекао је Мектић.

На ове оптужбе јуче је реаговала и хрватска Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА), из које је саопштено да “као неистините и злонамјерне одбацују наводе да је СОА покушала ангажовати припаднике селефијског покрета да преносе оружје и експлозив у БиХ, чиме се уједно и Република Хрватска оптужује за потпомагање тероризма”.

- Борба против тероризма је приоритет рада СОА и све задаће на сузбијању тероризма спроводимо професионално и одговорно с циљем заштите Републике Хрватске, наших савезника у ЕУ и НАТО-у, као и цијеле Европе. 

Сматрамо да свака политичка инструментализација сузбијања тероризма и безбједносно-обавјештајног апарата БиХ представља озбиљан ризик за сигурност Републике Хрватске, ЕУ и НАТО-а, а посебно саме БиХ. Стога смо од ОБА БиХ затражили службено изјашњавање о овим неистинитим наводима, а о њима ћемо извијестити и наше међународне партнере - наводи се у саопштењу.

Поред СОА, Мектићеве тврдње и писање портала “Журнал.инфо” јуче су демантовали и хрватски премијер Андреј Пленковић, као и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

- Ријеч је о креативној манипулацији. СОА је дала саопштење и одбацила инсинуације. Хрватска се бори против тероризма и у тој борби сарађује с партнерима. БиХ је наш партнер у борби против тероризма и тако ће остати - рекао је Пленковић.

Човић је казао да се пласирањем ове информације “скреће пажња са кључних тема”.

Ђаковић најавио тужбе

Новинар РТРС-а Мато Ђаковић одбацио је све оптужбе и најавио тужбе против портала “Журнал.инфо” и министра безбједности БиХ Драгана Мектића.

- Мислим да само болестан ум може направити овакву конструкцију. Никакве везе немам са хрватским обавјештајним службама, нити имам везе са селефијама, нити имам везе са оружјем. Једина истина је да возим то ауто које сам купио од човјека 10. јануара, платио на њега порез и царину и ништа друго. Аутомобил сам купио од Ивана Бандића са дипломатским таблицама. У међувремену сам пребацио власништво на своје име и на том возилу више нису дипломатске таблице. Наравно да ћу тражити своје задовољство на суду, да ћу тужити портал, његовог власника и Драгана Мектића - рекао је Ђаковић.

ОБА: Службе вршљају по БиХ

“Гласу Српске” у ОБА је речено да је јасно да по БиХ “вршљају различите обавјештајне и параобавјештајне службе са различитих подручја”.

- Ово подручје је таквим службама јако интересантно. Наравно, ту има и неких криминалних радњи, али није добро одређене људе етикетирати и стављати им мете на чело без добро провјерених података. Наравно, ако Тужилаштво БиХ отвори истрагу наравно да они који су радили нечасне послове треба да одговарају, али никакве паушалне оцјене нису добре ни за кога - речено је у ОБА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана