Мектић наговијестио могућност за затварање границе

Жељка Домазет
Мектић наговијестио могућност за затварање границе

Сарајево - БиХ ће затворити своју границу за мигранте ако се обистине такве најаве из других земаља, изјавио је јуче министар безбједности БиХ Драган Мектић и додао да БиХ није одговорна за мигрантску кризу, него је њена жртва.

- Уколико буду затворене границе за пролазак миграната, то ће учинити и БиХ јер нема другог рјешења - рекао је Мектић послије сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ и најавио да ће од понедјељка додатне полицијске снаге из Министарства унутрашњих послова РС и Полиције Брчко дистрикта бити упућене као помоћ Граничној полицији БиХ.

Подаци којима располажу институције показују да је ове године у БиХ регистровано 6.513 илегалних миграната. Намјеру да затражи азил исказало је 5.887, а захтјев је поднијело 611 миграната.

- Још ниједном мигранту није одобрен азил у БиХ. Сви који су поднијели захтјев за азил више нису били на адреси коју су пријавили. Мигранти се у БиХ налазе искључиво у транзиту према европским државама, а захтјеве за азил подносе само због легализације привременог боравка - рекао је Мектић.

Према његовим ријечима, БиХ је по споразуму о реадмисији из Хрватске прихватила 292 лица, док је по истом основу 571 мигрант из БиХ враћен у друге државе. Мектић је поновио да највећи проблем представљају мигранти из Ирана који долазе у Србију без виза.

- Око 80 одсто миграната који су у БиХ ушли у посљедњих пет дана је управо из те земље - истакао је Мектић и устврдио да нема драстичног нити алармантног повећања броја миграната.

Мектић је најавио да ће у понедјељак имати састанак у Бриселу гдје ће представити резултате рада Оперативног штаба за питање миграција и поднијети информацију у вези са бројем, кретањем и боравком миграната у БиХ. Најавио је и могућност организовања донаторске конференције на нивоу амбасада у БиХ, које су изразиле жељу да помогну БиХ у рјешавању мигрантске кризе.

Имами

Драган Мектић је рекао да БиХ није добила од Аустрије захтјев за пријем имама које та земља депортује.

Аустријски канцелар Себастијан Курц недавно је рекао да ће протјерати десетине имама који су финансирани из иностранства и затворити седам џамија у акцији против политичког ислама. Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је раније да је Исламска заједница Аустрије дала сагласност на затварање седам џамија и протјеривање 60 од 250 имама у Аустрији и да је готово трећина њих са листе за протјеривање повезана са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана