Мектић на штету упозорен још 2015.

Жељка Домазет
Мектић на штету упозорен још 2015.

Бањалука - Министарства индустрије, енергетике и рударства и унутрашњих послова РС још у септембру 2015. године упозорила су Министарство безбједности БиХ да би усвајање правилника о индустријској безбједности нарушило уставне надлежности, да он производи додатне трошкове и да је недоречен.

Правилник је и поред упозорења и захтјева Владе РС да буде скинут са дневног реда усвојен у Савјету министара БиХ. У мишљењу Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, које је потписао министар Петар Ђокић и које је у посједу "Гласа Српске" истакнуто је да су Законом о заштити тајних података, који је основ за доношење овог правилника, нарушене уставне надлежности, јер област безбједности података по Уставу БиХ није у домену надлежности БиХ.

- Зато сматрамо да би доношење правилника представљало даље дерогирање уставних надлежности РС, односно наставак активности на преносу надлежности у области безбједности - упозорило је Министарство индустрије.

Препоручило је да буде заустављен пренос надлежности у овој области и размотрене могућности за спровођење активности на враћању пренесених надлежности путем иницијативе за измјену или израду новог закона о заштити тајних података.

- Министарство није учествовало у изради нити је консултовано приликом доношења измјена и допуна Закона о заштити тајних података и израде правилника - навело је Министарство индустрије, рударска и енергетике уз упозорење да предложеним правилником правним лицима намећу додатне трошкове.

Сличан допис Министарству безбједности БиХ на чијем челу је Драган Мектић из СДС-а упутио је и МУП РС. У мишљењу, које је потписао министар Драган Лукач упозорено је да приједлог правилника уређује прешироку област и да поједина питања која третира због значаја треба да буду уређена законом, а не подзаконским актом.

- Појмови индустријска безбједност и индустријска безбједносна дозвола морају бити дефинисани законом. Ту су и безбједносне сметње, надлежност државног безбједносног органа БиХ у поступку издавања индустријске безбједносне дозволе и друго. Та питања представљају законску материју, а не материју која се уређује подзаконским актом. У прилог томе иде и чињеница да је идентична материја у дијелу који се односи на физичка лица уређена Законом о заштити тајних података - истакнуто је у мишљењу МУП-а РС, који је такође упозорио да се правним лицима намећу додатне финансијске обавезе и да предложени правилник има и друге недостатке.

- Ништа од наших сугестија нису прихватили - рекао је Лукач.

Мектић каже да је Савјет министара донио правилник на основу Закона о заштити тајних података да би домаће компаније могле учествовати у повјерљивим пројектима у БиХ и на међународним тендерима.

- Компаније не могу да се јаве на тендер без сертификата да су акредитоване са становишта индустријске безбједности. Ниједна компанија из БиХ не може се јавити на тендер који планирамо да распишемо у вези са електронском размјеном криптованих података вриједан 1,5 милиона евра, јер немају тај сертификат - казао је Мектић.

Устврдио је и да министарстава из РС нису имала никакве конкретне примједбе, осим захтјева да надлежност буде враћена ентитету.

- Примједбе МУП-а уграђене су у правилник, осим оне којом се тражи да правилник буде повучен са дневног реда. Немам ништа против тога да се надлежности из области заштите података врате на ниво ентитета, али се до поврата надлежности не може блокирати домаћа привреда. Спорна одредба у Закону о заштити тајних података је донесена 2005. године и није избачена ни након три или четири измјене које су се десиле у каснијим годинама - рекао је Мектић и додао да нема нових намета привреди, јер је ријеч о добровољном принципу ко жели да ради те послове и добије сертификат.

Кривични закон

На наредној сједници Савјета министара БиХ, која би требало да буде одржана 7. јула, поново ће се наћи записник са претпрошле сједнице на којој су гласовима министара СДС-а Мирка Шаровића и Драгана Мектића усвојене измјене Кривичног закона БиХ, којима је за негирање геноцида предвиђена затворска казна од пет до десет година.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак истакао је да Кривични закон неће бити измијењен на штету РС, а Драган Мектић је обећао да ће инсистирати да буду уважени ставови РС.

Примједбе из РС

- Правилник преноси надлежности са РС на БиХ

- РС није консултована приликом израде правилника

- Правилник доноси веће трошкове за правна лица

- Правилник прешироко уређује област на коју се односи

- Појмови у правилнику нису прецизно дефинисани

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана