Mektić na ispitu pred poslanicima

Željka Domazet
Mektić na ispitu pred poslanicima

Sarajevo - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da se izjasne o zahtjevu klubova SNSD-a i DNS-a za smjenu ministra bezbjednosti Dragana Mektića, ali izvjesno je da do početka sjednice neće biti poznato ni da li će ova tačka biti uvrštena u dnevni red kao i da li će uopšte biti kvoruma za raspravu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da očekuje da će Mektić biti smijenjen.

- Očekujem da ćemo snagom argumenata i činjenica kojima raspolažu poslanici SNSD-a i DNS-a doći do smjene ministra čija je uloga vrlo štetna po bezbjednost u BiH, a generalno i imidž zemlje - rekao je Košarac.

Kazao je da poslanici iz ove dvije stranke ostaju pri stavu da ponašanje Mektića šteti interesima Republike Srpske. Istakao je da je Mektićevo djelovanje u protekle četiri godine bilo protiv Srpske i da “mora biti kažnjeno”.

- Ovakvo ponašanje i stavovi, te odnos prema obavještajnoj zajednici koja je pod kontrolom Bakira Izetbegovića, ovakav poltronski odnos prema dijelu međunarodne zajednice i nekim međunarodnim organizacijama u BiH, šteti interesima Republike Srpske - kazao je Košarac.

Šef Kluba poslanika DNS-a Borislav Bojić rekao je da Mektić treba biti smijenjen jer je prije dvije-tri godine tvrdio kako niko neće u BiH a da izbjeglice, odnosno migranti neće nikako. Kako podsjeća Bojić, Mektić je tada tvrdio da BiH ima snage za eventualni talas migranata.

- Danas je to potpuno drugačije. Danas situaciju sa ilegalnim migrantima institucije ne drže pod kontrolom. To je određena vrsta obmane javnosti koja je definitivno prouzrokovala potrebu da pošaljemo političku poruku da tako neodgovorni ljudi ne mogu obavljati tako odgovorne funkcije. Mislim da se više bavio igrokazom i lažnim prikazom navodne borbe protiv vještica, kriminalaca i ne znam više čega, a rezultati su nikakvi. Umjesto da se osposobi sistem koji može odgovoriti izazovima koji nisu mali kada je riječ o bezbjednosti, u situaciju smo u kojoj se prave predstave i priredbe - kazao je Bojić.

Šef Kluba HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da je rad ministra i njegovi izvještaji bili “toliko čudni” i da mu je žao što do zahtjeva za smjenu Mektića nije došlo ranije.

- Ne znam koliko to ima smisla, ali podržaću smjenu Mektića - kratko je rekao Lovrinović.

Damir Bećirović iz DF-a je rekao da ova politička stranka neće podržati smjenu Mektića.

  • Puno bolja varijanta bila bi da se ide u smjenu ministra inostranih poslova Igora Crnatka pošto je on taj koji je uradio puno loših stvari, pogotovo u zadnjem periodu. Čovjek je koji više bruka BiH nego što radi ono što bi trebalo da radi. Za Mektićevu smjenu ne postoje argumenti - rekao je Bećirović.

Bosić: To je glupost

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) poručio nam je juče da bi trebalo da pogledamo dnevni red i vidimo da li je tamo uvrštena tačka o smjeni Mektića.

Na molbu da iznese svoj stav, rekao je “pitajte one koji su pokrenuli smjenu”. Na konstataciju da nas zanima njegov stav u vezi s tim zahtjevom, u prolazu je kazao: “To je glupost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana