Мектић на испиту пред посланицима

Жељка Домазет
Мектић на испиту пред посланицима

Сарајево - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас би требало да се изјасне о захтјеву клубова СНСД-а и ДНС-а за смјену министра безбједности Драгана Мектића, али извјесно је да до почетка сједнице неће бити познато ни да ли ће ова тачка бити уврштена у дневни ред као и да ли ће уопште бити кворума за расправу.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да очекује да ће Мектић бити смијењен.

- Очекујем да ћемо снагом аргумената и чињеница којима располажу посланици СНСД-а и ДНС-а доћи до смјене министра чија је улога врло штетна по безбједност у БиХ, а генерално и имиџ земље - рекао је Кошарац.

Казао је да посланици из ове двије странке остају при ставу да понашање Мектића штети интересима Републике Српске. Истакао је да је Мектићево дјеловање у протекле четири године било против Српске и да “мора бити кажњено”.

- Овакво понашање и ставови, те однос према обавјештајној заједници која је под контролом Бакира Изетбеговића, овакав полтронски однос према дијелу међународне заједнице и неким међународним организацијама у БиХ, штети интересима Републике Српске - казао је Кошарац.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Борислав Бојић рекао је да Мектић треба бити смијењен јер је прије двије-три године тврдио како нико неће у БиХ а да избјеглице, односно мигранти неће никако. Како подсјећа Бојић, Мектић је тада тврдио да БиХ има снаге за евентуални талас миграната.

- Данас је то потпуно другачије. Данас ситуацију са илегалним мигрантима институције не држе под контролом. То је одређена врста обмане јавности која је дефинитивно проузроковала потребу да пошаљемо политичку поруку да тако неодговорни људи не могу обављати тако одговорне функције. Мислим да се више бавио игроказом и лажним приказом наводне борбе против вјештица, криминалаца и не знам више чега, а резултати су никакви. Умјесто да се оспособи систем који може одговорити изазовима који нису мали када је ријеч о безбједности, у ситуацију смо у којој се праве представе и приредбе - казао је Бојић.

Шеф Клуба ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић рекао је да је рад министра и његови извјештаји били “толико чудни” и да му је жао што до захтјева за смјену Мектића није дошло раније.

- Не знам колико то има смисла, али подржаћу смјену Мектића - кратко је рекао Ловриновић.

Дамир Бећировић из ДФ-а је рекао да ова политичка странка неће подржати смјену Мектића.

  • Пуно боља варијанта била би да се иде у смјену министра иностраних послова Игора Црнатка пошто је он тај који је урадио пуно лоших ствари, поготово у задњем периоду. Човјек је који више брука БиХ него што ради оно што би требало да ради. За Мектићеву смјену не постоје аргументи - рекао је Бећировић.

Босић: То је глупост

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић (СДС) поручио нам је јуче да би требало да погледамо дневни ред и видимо да ли је тамо уврштена тачка о смјени Мектића.

На молбу да изнесе свој став, рекао је “питајте оне који су покренули смјену”. На констатацију да нас занима његов став у вези с тим захтјевом, у пролазу је казао: “То је глупост”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана