Мектић и Грубеша у клинчу због рока за прислушкивање

Жељка Домазет
Мектић и Грубеша у клинчу због рока за прислушкивање

Сарајево - Министри правде и безбједности БиХ сагласни су да не смију доћи у ситуацију да нема контроле над особама над којима је неопходно спроводити посебне мјере надзора, али ни за милиметар нису приближили мишљење о трајању праћења и прислушкивања особа осумњичених за тероризам и друга тешка кривична дјела.

Министарство правде је предложило да посебне мјере могу трајати 24 мјесеца са могућношћу продужења на још 24, док Министарство безбједности сматра да то треба да траје четири године, с могућношћу продужења на још четири.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша сматра да 24 плус 24 мјесеца дају сасвим довољно времена за посебне мјере и да би скраћивањем периода Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ (ОБА) озбиљније приступила том проблему. Став министра безбједности БиХ Драгана Мектића је да је посебне мјере због тежине кривичних дјела потребно спроводити дуже вријеме.

Савјет министара БиХ задужио је Министарство правде да припреми измјене Закона о кривичном поступку, а Министарство безбједности измјене Закона о ОБА. Министарства су предложила измјене које се тичу посебних мјера и овлашћења, али су оне након дуге и жучне расправе скинуте са дневног реда сједнице Савјета министара.

Измјене је још у јуну прошле године наложио Уставни суд БиХ одлучујући на основу апелације предсједавајуће Представничког дома Парламента БиХ Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ. Уставни суд је наложио да буде онемогућено неограничено прислушкивање и право да судија без образложења може продужавати важење налога за прислушкивање. Парламенту БиХ је дат задатак да најкасније за шест мјесеци усклади оспорене одредбе Закона о ОБА са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Грубеша упозорава да је ријеч о врло осјетљивим законима и да о њима треба спровести јавне консултације.

- Приједлог да предузимање посебних мјера траје четири плус четири године је предуг период. Нема смисла да посебне мјере трају толико дуго и период од двије плус двије године је сасвим довољан. На тај начин би ОБА озбиљније приступила том проблему. То не искључује могућност да рецимо особе које су повезане са тероризмом буду праћене и дуже ако то суд одреди - рекао је Грубеша и додао да је увјерен да ће се на наредној сједници Савјета министара наћи законски приједлози и да ће доћи до компромиса.

Мектић истиче да је Министарство безбједности предложило да посебне мјере могу да трају 48 мјесеци уз наредбу суда с тим да суд сваких 30 дана буде обавјештаван о даљој потреби предузимања тих мјера.

- Период који предлаже Министарство правде је прекратак и прави проблем не само нама, јер често једног терористу пратимо и ми и Србија, Хрватска, Словенија и Њемачка. Ако ми након 24 мјесеца искочимо из тог програма, шта њима вриједи што га прате. Европске земље немају то ограничење и некога ко се доводи у везу са тероризмом могу да прате 20 година или неограничено - навео је Мектић.

Он је додао да је приједлог измјена Закона о ОБА сачинила радна група у којој су били експерти из судова, тужилаштава и безбједносних агенција.

- Експерти су рекли 48 мјесеци и нећу да политичари мијењају тај рок. Бирајући између политичких интереса и безбједности грађана, бирам безбједност грађана. Нећу да пустимо 300 лица која доводимо на било који начин у везу са тероризмом изван сваког надзора и контроле - истакао је је Мектић и позвао Савјет министара да измјене закона упуте у хитну процедуру да би била избјегнута оваква ситуација.

Приједлози

Министарство правде БиХ

- Усвајање измјена закона тек након јавних консултација

- Примјена посебних мјера треба да траје 24 мјесеца са могућношћу продужења на још 24 мјесеца

Министарство безбједности БиХ

- Усвајање измјена закона по хитној процедури

- Примјена посебних мјера треба траје 48 мјесеци са могућношћу продужења на још 48 мјесеци

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана