Мектић: Заједнички истражни тимови за спречавање организованог криминала

Срна
Мектић: Заједнички истражни тимови за спречавање организованог криминала

Сарајево - Земље западног Балкана на Самиту у Лондону усвојиле су посебну декларацију у којој су се обавезале да ће размјењивати све оперативне и обавјештајне податке у области безбједности, а ускоро ће бити формиран и заједнички управљачки одбор који ће пратити реализацију и имплементацију овог документа.

“На основу усвојене декларације и заједничког управљачког одбора, који ће се састајати минимално два пута годишње, формираћемо заједничке истражне тимове који ће радити на откривању и спречавању организованог криминала и других безбједносних изазова”, прецизирао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.


Он је на Лондонском самиту, који се одржава у оквиру Берлинског процеса, са колегама из земаља региона и ЕУ разговарао о борби против тероризма, организованог и сајбер-криминала, те о контроли малог и лаког наоружања, али и борби против корупције, као и проблему трговине људима и миграцијама.

“Водио сам панел о проблему трговине људима и миграцијама на којем сам говорио о аспектима трговине људима ради модерног ропства, те радне експлоатације, сексуалне експлоатације, трговине дјецом и слично. То постаје проблем и посебан изазов за цјелокупну европску безбједност”, рекао је Мектић за сарајевски портал “Вијести”.

Он је истакао да је посебан фокус ставио на питање миграција и значајну улогу коју треба да има ЕУ у рјешавању и спречавању илегалних миграција.

“Неколико пута сам поновио да је ријеч о незаконитим, илегалним миграцијама, те да је ЕУ извориште тих миграција и да се оне завршавају у ЕУ, али и да смо ми на западном Балкану једна врста посљедице неефикасне европске политике, као и да се Европа мора више фокусирати на рјешавање овог проблема”, рекао је Мектић и додао да је посебно нагласио да овом рутом 80 одсто управља организовани криминал и трговина људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана