Мектић: Власти Велике Кладуше опструишу премјештање миграната

Срна
Мектић: Власти Велике Кладуше опструишу премјештање миграната

Сарајево - Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић оптужио је данас локалне власти у Великој Кладуши да опструишу рјешавање проблема смјештаја миграната који се налазе у тој општини.

Реагујући на апел предсједника Општинског вијећа Велике Кладуше Фикрета Башића да мигранте који бораве у неусловном кампу на подручју ове локалне заједнице Министарство безбједности измјести у условније објекте, Мектић је рекао да објекат “Агрокомерца”, који је Влада Федерације БиХ уступила за потребе смјештаја миганата, још није стављен у функцију јер локалне власти и водоводно предузеће “Вик” одбијају да прикључе воду у тај објекат.

“Ја апелујем на власти у Великој Кладуши да нам само прикључе воду, а ми ћемо све остало урадити и уредно ћемо измиривати све обавезе”, рекао је Срни Мектић.

Он није искључио могућност покретања судског спора против предузећа “Вик”.

Предсједник Општинског вијећа Велике Кладуше Фикрет Башић је у данашњој изјави Срни рекао да у Великој Кладуши, према подацима којима располаже надлежна Полицијска управа, има 1.000 миграната.

Он је навео да има дана када мигрнти у већем броју долазе на подручје Велике Кладуше, али и дана када одлазе и покушавају прећи преко хрватске границе на путу ка западној Европи.

“Они су тренутно у привременом смјештају на ливади под шаторима од најлона. Ту наравно неће моћи дочекати зиму и услови за боравак миграната нису добри. Надлежно Министарство безбједности БиХ није нашло рјешење за те људи да их смјести у неки чврсти објекат”, упозорио је Башић.

Башић је нагласио да на свим састанцима са представницима међународних организација апелује да надлежно министарство покуша наћи рјешење и измјестити мигранте са те ливаде.

Према његовим ријечима, доласком хладнијег времена у Великој Кладуши ће бити све више случајева да мигранти проваљују у напуштене објекте.

“Имамо много кућа које су намјештене и условне за становање у којима нема власника јер су на привременом раду у иностранству. Има случајева да мигранти неовлаштено улазе у те објекте. Може се очекивати да, када дођу хладни дани, тих проблема буде све више”, упозорио је Башић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана