Мектић: Вјерујем полицијским агенцијама, али не и Тужилаштву БиХ

Глас Српске
Мектић: Вјерујем полицијским агенцијама, али не и Тужилаштву БиХ

Сарајево - Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је да вјерује полицијским агенцијама у БиХ и да ће оне учинити све да открију ко му је упутио пријетње смрћу, али да не вјерује да ће се тим случајем озбиљно бавити Тужилаштво БиХ.

"Не вјерујем Тужилаштву БиХ. Када нису расвијетлили случај напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, који се догодио пред камерама, како да онда ово расвијетле", рекао је Мектић новинарима у Сарајеву и додао да је то поражавајуће за БиХ.


Он је нагласио да полицијске агенције у БиХ поштено и часно раде најтежи посао, те да полицијски службеници нису довољно плаћени и неправедно су запостављени у односу на државне службенике.

Мектић је поручио да "држава мора заштитити полицијске службенике јер су они персонификација државе".

"Ја сам за повећање плата полицијским службеницима, јер је брука власти да су полицајци дискриминисани у односу на државне службенике", рекао је Мектић након конференције "Јачање сарадње полицијских агенција на нивоу БиХ, те унапређење сарадње полицијских агенција региона уз презентацију туристичких потенцијала БиХ са посебним акцентом на безбједност туриста".

Он је навео да је на конференцији било ријечи о утицају безбједности у БиХ на развој економије, а посебно на развој туризма који доживљава експанзију.

"Морамо створити капацитете да покажемо да смо у стању да успоставимо сигуран амбијент, владавину права и безбједну земљу, јер без тога нема ни страног капитала, ни туризма. Страни капитал једино може да повуче нашу економију из суноврата", напоменуо је Мектић.

Он је рекао да је полиција спремна да заштити туристе и у БиХ, гдје су већи проблем ситна кривична дјела као што су крађе, него неки глобални изазови.

Предсједник Савеза синдиката полицијских органа у БиХ Драган Крвавац рекао је да је безбједносна ситуација у БиХ на врло високом нивоу, као и да полицијски службеници веома добро обављају свој посао, иако су мало плаћени.

Крвавац је рекао да су туристи у БиХ безбједни и да око 30 до 40 одсто полицијских службеника говори стране језике да би комуницирали са туристима.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да је туризам покретачка снага сваке земље и да је безбједност туриста у БиХ можда на највишем нивоу у односу на земље региона.

Бојић је додао да је и данашња конференција организована да би грађани, туристи и инвеститори били упознати о безбједносној ситуацији у БиХ.

Конференцију је организовала Спољнотрговинска комора БиХ у сарадњи са Савезом синдиката полицијских органа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана