Мектић: Пожари нису пријетња политичарима, па ништа не подузимају

N1

Сарајево - Драган Мектић, министар безбједности БиХ, коментарисао је данас стање настало пожарима који су погодили дијелове БиХ.

"Врло је тешка ситуација. Нажалост дошло је вријеме када почињемо скупо плаћати цијену нерада, неорганизованости и бахатог понашања и расипништва трошења јавног новца за све и свашта, а не за приоритетни интерес грађана ове државе. Годинама знамо да су пожари озбиљан проблем који љети погађа БиХ. То је већ 15-20 година актуелно и само у вријеме великих несрећа причамо о томе. Када се смири, када дође јесен и зима, апсолутно се ништа не чини јер имамо неорганизовано службу", изјавио је Мектић за Н1.

Он је истакао да се са напртњачама не може утицати на овакве пожаре које шири јак вјетар.

"У Савјету министара БиХ се о томе треба разговарати. Чак и Министарство безбједнсоти на чијем сам челу има посебан сектор за спашавање од катастрофа. На неки начин сносимо дио одговорности за ову ситуацију. Осјећам се одговоран и тешко ми је када видим што се ово догађа. Али на државном нивоу имамо координаирајућу улогу са ентитетима и Брчко Дистриктом. Невјероватно је колико се на нижим нивоима власти баве политичким контекстом.

Битно је свако слово и сваки зарез у тој причи и то се користи у дневнополитичлке сврхе умјесто да направимо плански систем спашавања од катастрофа. БиХ је склона природним катастрофама", казао је Мектић.

На питање шта ће власти и он лично урадити конкретно по овом питању, он је рекао да се БиХ нема коме јавити за помоћ

"Ми не можемо да се у политичком смислу договоримо да постанемо дио европског система 112 и нисмо дио њега тако да не можемо учествовати у облицима међународне помоћи. Нико нам се не јавља да помогне нити се коме можемо јавити за помоћ. Дуго времена смо радили план развоја цивилне заштите у БиХ, не да узмемо надлежност или оперативни дио. Тај план развоја вишегодишњег смо усвојили на Савјету министара, доставили Парламенту, а Парламент је из баналних политичких разлога скинуо тај план с дневног реда и сада чекамо да прође годишњи. Дакле, не жури им се", рекао је Мектић.

Министар безбједности БиХ је казао да нико од политички битних личности који одлучују нису угрожени пожарима, као ни њиховима имовина те се с тога не подузима ништа специјално.

"Ови пожари њима нису пријетња и не суосјећају се са овим катастрофама и посљедицама које трпе грађани", сматра Мектић.

Мектић је казао да се политика у БиХ увукла у све сфере друштва, па и у пожаре.

"Видјели смо како се људи у БиХ зближавају током поплава. Овдје се људи увијек могу зближити, али се политичари никада не могу зближити јер имају интересе из којих извлаче личне користи. Ја као министар немам ингеренције и надлежност да наредим било којој Цивилној заштити да помогну једна другој. Колико смо штета претприли ове године могли смо купити авион канадер", рекао је Мектић и додао да ће отићи у Херцеговину гдје су пожари. (Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана